IMF belum buat keputusan mengenai Kristalina Georgieva

WASHINGTON, 11 0KT – Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) mengatakan kelmarin ia belum memutuskan sama ada ketua yang diperjuangkan akan mengekalkan jawatannya, disebabkan kekurangan penjelasan mengenai masa depan Kristalina Georgieva yang mengancam untuk membayangi mesyuarat badan itu minggu ini.

Siasatan oleh firma undang-undang telah menyimpulkan bahawa pengarah urusan Bulgaria telah memanipulasikan data yang memihak kepada China ketika memegang jawatan senior di Bank Dunia.

Lembaga IMF bertemu lagi dengan wakil firma, WilmerHale, dan dengan Georgieva pada hujung minggu.

Lembaga itu mengatakan dalam satu kenyataan yang diterbitkan lewat kelmarin bahawa mereka telah membuat ‘kemajuan penting dalam penilaiannya dengan tujuan untuk menyelesaikan pertimbangannya mengenai hal tersebut’.
Lembaga

seramai 24 anggota – yang biasanya membuat keputusan dengan kata sepakat – berjumpa lagi pada hari ini, menurut dua sumber yang mengetahui hal tersebut.

Mesyuarat musim luruh selama seminggu antara IMF dan Bank Dunia juga dijadualkan bermula hari ini, ketika Georgieva, 68, akan bercakap sewaktu dalam mesyuarat dan juga memberikan sidang media pada hari Rabu.

Kekacauan di bahagian atas dana dapat menarik fokus daripada topik-topik nominal di puncak agenda, seperti ancaman terhadap pertumbuhan ekonomi dan membantu negara-negara untuk bangkit daripada pandemik COVID-19.

Penemuan kontroversial WilmerHale berpusat pada penyusunan edisi 2018 dan 2020 laporan Bank Dunia yang memberi peringkat negara menurut kemudahan mereka berniaga.

Jawatankuasa etika Bank Dunia memanggil firma guaman ketika laporan tersebut terbukti kontroversial dan menyebabkan pengunduran bekas ketua ekonomi, Paul Romer.

WilmerHale mendapati Georgieva bersama rakannya, Simeon Djankov, bekas menteri kewangan Bulgaria yang membuat laporan ‘Doing Business’, dan Jim Yong Kim, presiden Bank Dunia – menekan kakitangannya untuk mengubah perhitungan kedudukan China untuk mengelakkan kemarahan Beijing. – AFP