Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  IMF ramal ekonomi UK pulih

  LONDON, 23 MEI – Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) hari ini membuat pusingan U pada ramalannya untuk ekonomi UK, mengatakan ia menjangkakan pertumbuhan tahun ini, hanya sebulan selepas meramalkan penguncupan.

  Ekonomi Britain kini dijangka berkembang sebanyak 0.4 peratus pada 2023, kata IMF dalam dokumen tinjauan terbaharunya yang sebahagiannya menyebut harga tenaga yang lebih lemah.

  Institusi itu membatalkan ramalan sebelumnya pada April iaitu penguncupan 0.3 peratus.
  Berucap pada sidang akhbar London, pengarah urusan IMF, Kristalina Georgieva mempertahankan pusingan U tersebut.

  Beliau berkata ia telah dicetuskan oleh kejatuhan harga tenaga, meredakan kebimbangan terhadap Brexit dan meningkatkan kestabilan kewangan berikutan kegawatan politik UK baru-baru ini dan masalah sektor perbankan Amerika Syarikat (AS).

  Beliau memuji Britain kerana mengambil ‘langkah-langkah tegas dan bertanggungjawab’ dalam beberapa bulan kebelakangan ini, termasuk menyelia perjanjian penyelamatan oleh bank British, HSBC bagi cawangan British pemberi pinjaman AS yang runtuh, Bank Silicon Valley (SVB). – AFP

  Kristalina Georgieva semasa tiba di 10 Downing Street di tengah London, kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -