IMF ramal kemerosotan teruk Timur Tengah dalam setengah abad

DUBAI, 13 JULAI – IMF hari ini sekali lagi mengurangkan ramalan ekonominya bagi Timur Tengah dan Afrika Utara, kepada paras terendah dalam tempoh 50 tahun, berkaitan dengan ‘kejutan berkembar’ pandemik koronavirus dan harga minyak rendah.

Ekonomi rantau itu akan menguncup sekitar 5.7 peratus tahun ini dan mengecut sebanyak 13 peratus di negara-negara yang dilanda konflik, tegas Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) di Washington.

Kemelesetan ekonomi akan menyaksikan kemiskinan dan peningkatan pengangguran, pergolakan sosial dan menyebabkan defisit belanjawan serta peningkatan hutang awam, katanya.

Dalam kemas kini ramalan ekonomi serantau, IMF mengunjurkan ekonomi-ekonomi Timur Tengah dan Afrika Utara akan menguncup sekitar 5.7 peratus tahun ini, dengan poin rendah 2.4 peratus daripada yang diramalkan pada April.

Unjuran itu adalah yang paling terendah dalam tempoh 50 tahun, menurut data Bank Dunia, dan muncul selepas rantau itu menyiarkan pertumbuhan sederhana tahun lalu.

Ekonomi-ekonomi berdasarkan tenaga di negara-negara Majlis Kerjasama Teluk (GCC) diramalkan mengecut sebanyak 7.1 peratus, rendah 4.4 peratus poin daripada April.

“Rantau itu telah berdepan krisis yang tidak pernah berlaku dahulu – kejutan kembar yang menjejaskan fungsi normal ekonomi mereka semasa langkah pengawalan ketat,” kata pengarah Jabatan Asia Tengah dan Timur Tengah IMF, Jihad Azour kepada AFP. – AFP

Gambar bertarikh 20 September 2019 menunjukkan pekerja di platform minyak Saudi Aramco di Abqaiq, dekat Dammam. IMF pada 13 Julai berkata akan mengurangkan ramalannya bagi ekonomi Timur Tengah dan Afrika Utara pada paras terendah. – AP