Friday, April 19, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  IMF tangguhkan dana AS$6B untuk Pakistan

  ISLAMABAD, 10 FEB – Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menangguhkan dana AS$6 bilion untuk Pakistan yang kekurangan wang kerana kegagalannya memenuhi syarat perjanjian sebelumnya, kata pegawai Pakistan hari ini, ketika negara itu bergelut dengan krisis ekonomi yang semakin teruk dan gelombang keganasan yang dahsyat.

  Pegawai Pakistan berkata pihaknya telah mencapai kemajuan dalam membayar balik pinjaman yang telah tertangguh sejak Disember 2019 berikutan semakan ke atas pematuhan negara itu terhadap perjanjian 2019. Bahagian kritikal pinjaman itu, berjumlah AS$1.1 bilion, belum selesai sejak Disember.

  Pakistan berada dalam kesempitan ekonomi yang teruk selepas banjir musim panas yang mengorbankan 1,739 orang, memusnahkan 2 juta rumah dan menyebabkan kerosakan bernilai AS$30 bilion. Negara itu juga telah dilanda gelombang keganasan, termasuk letupan bom di sebuah masjid di Peshawar bulan lalu yang mengorbankan 101 orang.

  Penganalisis berkata dengan bantuan pemulihan dari IMF, Pakistan akan mendapat galakan daripada institusi kewangan antarabangsa lain untuk membantu negara Islam itu.
  Perdana Menteri Shahbaz Sharif menyalahkan pemimpin sebelumnya, Imran Khan, yang kini ketua pembangkang, kerana melanggar syarat perjanjian 2019. Khan disingkirkan melalui undi tidak percaya di parlimen pada April.

  Pakistan mahu mengelak daripada gagal membayar, tetapi ia bergelut di bawah rizab pertukaran asing yang semakin berkurangan, yang telah jatuh di bawah AS$3 bilion. Penganalisis berkata itu cukup hanya untuk membayar import untuk dua minggu akan datang.

  IMF berkata dalam satu kenyataan bahawa “perbincangan maya akan diteruskan dalam beberapa hari akan datang” untuk mencapai kemajuan dalam perjanjian itu.
  Tabung itu telah memberi arahan baharu kepada Pakistan untuk menaikkan dan mengutip cukai, serta mengurangkan subsidi tanpa membebankan orang miskin, kata pegawai kerajaan. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Mahkamah batalkan sabitan bekas Presiden Maldives Abdulla Yameen

  NEW DELHI, 19 APRIL - Mahkamah di Maldives membatalkan sabitan bekas Presiden Abdulla Yameen atas tuduhan rasuah, kelmarin. Panel tiga hakim Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa...