Friday, December 8, 2023
24.5 C
Brunei

  -

  Indeks hartanah kediaman menurun suku ketiga 2022

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 9 JAN- Indeks Harga Hartanah Kediaman (RPPI) pada suku ketiga 2022, menunjukkan penurunan sebanyak 1.63 peratus tahun-ke-tahun kepada 91.6 peratus berbanding suku ketiga 2021 dan penurunan 1.57 peratus berbanding suku kedua 2022.

  RPPI Negara Brunei Darussalam bagi suku ketiga (Q3) 2022 telah diterbitkan oleh Brunei Darussalam Central Bank (BDCB), menurut siaran akhbar yang dikeluarkan oleh BDCB, di sini, hari ini.

  Indeks itu dihasilkan dengan data yang diperoleh daripada bank-bank di Negara Brunei Darussalam dan diterbitkan dengan kerjasama pihak Kementerian Pembangunan khususnya Autoriti Kawalan Bangunan dan Industri Pembinaan (ABCi) di mana ia mengukur kadar perubahan harga hartanah kediaman persendirian yang dibeli oleh isi rumah dari semasa ke semasa.

  Berdasarkan data pinjaman bagi pembelian hartanah kediaman persendirian yang diperoleh dari bank-bank, sebanyak 135 transaksi pembelian hartanah kediaman persendirian telah dicatatkan pada suku ketiga 2022.

  Ia menunjukkan peningkatan 3.8 peratus dalam bilangan transaksi berbanding pada suku kedua 2022 dan sebanyak 1.5 peratus berbanding setahun yang lalu.

  Pada suku ketiga 2022, kebanyakan daripada transaksi berkenaan adalah bagi pembelian rumah berasingan atau detached adalah 58.5 peratus, diikuti rumah teres 23 peratus, rumah berkembar atau semi-detached 17 peratus serta pangsapuri 1.5 peratus.

  Sementara itu, tidak ada pembelian rumah melalui pembiayaan bank telah dicatat pada suku ketiga 2022.

  Harga median bagi pembelian kesemua jenis hartanah kediaman persendirian pada suku ketiga 2022 adalah $255,000 di mana ia menunjukkan peningkatan sebanyak 2 peratus berbanding suku ketiga 2021 dan peningkatan sebanyak 2.2 peratus berbanding suku kedua 2022.

  Harga median bagi pembelian rumah berasingan atau detached adalah $278,000, rumah teres $197,000, bagi rumah berkembar atau semi-detached $260,000 serta bagi pangsapuri adalah $316,000.

  Harga median lazimnya digunakan berbanding dengan harga purata dalam penghasilan indeks harga hartanah kediaman kerana harga median tidak mudah dipengaruhi oleh sebilangan kecil harga hartanah yang luar biasa dalam distribusi harga kediaman.

  Indeks dan statistik yang diterbitkan adalah untuk maklumat umum sahaja. Orang ramai adalah dinasihatkan untuk tidak hanya bergantung pada indeks dan statistik berkenaan untuk menilai mana-mana hartanah kerana harga hartanah kediaman persendirian adalah berbeza tertakluk antara lainnya kerana lokasi, saiz tanah dan keluasan lantai.

  Bagi mereka yang ingin untuk mendapatkan maklumat lanjut, nota teknikal dan data terkini, ia boleh didapatkan di laman sesawang BDCB, www.bdcb.gov.bn

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Undang-undang pilihan raya Hong Kong baharu tipiskan kumpulan calon

  HONG KONG, 8 DIS - Salah seorang ahli majlis pro-demokrasi Hong Kong yang paling lama berkhidmat menganjurkan parti perpisahan dengan penduduknya pada akhir Disember....

  5 maut dalam kebakaran