India catat rekod dunia, lebih 78,000 kes COVID-19 sehari

NEW DELHI, 30 OGOS – India hari ini mencatatkan rekod koronavirus apabila ia melaporkan sebanyak 78,761 kes jangkitan baharu dalam tempoh 24 jam – peningkatan sehari tunggal paling tinggi di dunia – sungguhpun begitu ia masih terus membuka ekonominya.

India dengan populasi 1.3 bilion, sudah pun menjadi negara ketiga paling dijangkiti di dunia dengan lebih 3.5 juta kes, selepas Amerika Syarikat (AS) dan Brazil.

Ia juga telah melaporkan lebih 63,000 kematian, menurut jumlah rasmi dari Kementerian Kesihatan.

AS mencatatkan rekod sebelumnya pada 17 Julai dengan 77,638 jangkitan sehari, menurut kiraan AFP.

Dalam ucapan di radio bulanannya hari ini, Perdana Menteri Narendra Modi tidak memberi komen tentang peristiwa besar itu namun menggesa warga India untuk mematuhi langkah keselamatan kesihatan.

Seorang pekerja awam menyembur pensanitasi di tepi jalan di Kolkata, India, 30 Ogos. India mencatatkan rekod baharu dunia apabila mencatatkan lebih 78,000 kes sehari. – AP

“Ia adalah penting yang semua warganegara dalam keadaan sihat, gembira dan kita menewaskan koronavirus sepenuhnya bersama,” kata Modi dalam Bahasa Hindi.

“Koronavirus hanya boleh ditewaskan apabila anda kekal selamat, apabila anda memenuhi resolusi mengekalkan jarak selamat dua ela dan memakai penutup mulut dan hidung.”

Pakar-pakar memberi amaran bahawa sementara ujian ditingkatkan dalam masa beberapa bulan sangat menggalakkan, lebih banyak diperlukan untuk menguasai skala pandemik di negara yang mempunyai penduduk kedua paling ramai di dunia.

Virus itu melanda teruk bandar-bandar mega seperti hab kewangan Mumbai dan bandar New Delhi namun sekarang ia juga bertambah di bandar-bandar kecil dan kawasan perkampungan.

“Ujian kira-kira 30,000 setiap satu juta di India masih kedua te-rendah dalam 10 negara teratas yang dijangkiti. Mexico paling terendah pada kira-kira 10,000,” kata pakar virologi Shahid Jameel, yang mengetuai Wellcome Trust/DBT India Alliance, memberitahu AFP hari ini.

“Kami masih menemukan satu kes positif dalam setiap 11 hingga 12 ujian. Jumlah itu seharusnya satu dalam 20 yang bermaksud ujian masih lagi sub optimum dan wabak semakin berkembang.”

Doktor Hemant Shewade, seorang pakar perubatan komuniti di Bangalore, menambah bahawa India juga perlu fokus dalam mengurangkan kematian – yang keempat tertinggi di dunia menurut kiraan dari Universiti John Hopkins. – AFP