India lanjut lockdown sehingga 3 Mei

NEW DELHI, 14 APRIL – India hari ini melanjutkan perintah lockdown di seluruh negara untuk membendung wabak COVID-19, sehingga 3 Mei, berikutan jumlah jangkitan sudah melebihi 10,000 orang.

Perdana Menteri Narendra Modi berkata langkah itu perlu diambil untuk memastikan pandemik tidak menular ke kawasan baharu dan menggesa orang ramai terus disiplin sepanjang tempoh lockdown bagi memastikan 1.3 bilion orang duduk di rumah.

Sebelum ini, tempoh lockdown dikuatkuasakan selama 21 hari bermula 25 Mac, dan banyak negeri menyokong langkah itu diteruskan.

“Keputusan telah diambil supaya lockdown di India dilanjutkan sehingga 3 Mei,” kata Modi dalam ucapannya yang disiarkan televisyen.

“Walau apa cara sekali pun kita tidak boleh membiarkan wabak menular ke kawasan baharu,” katanya.

Beberapa sekatan mungkin boleh dilonggarkan selepas 20 April di tempat yang berjaya mengekang penularan penyakit itu, kata Perdana Menteri.

Kes positif terbaru di India dilaporkan kira-kira 10,400 dan jumlah kematian seramai 358 orang. – Bernama

Sukarelawan Kashmir melihat melalui pengadang yang dibina untuk mencegah orang luar memasuki sebuah kawasan diisytiharkan zon merah oleh kerajaan semasa lockdown di Srinagar, kawasan Kashmir dikawal India, 14 April. – AP