India lulus AS$6.7 bilion bagi pembiayaan pengeluar vaksin

MUMBAI, 5 MEI – India meluluskan pembiayaan AS$6.7 bilion untuk pengeluar vaksin, hospital dan firma kesihatan lain hari ini, untuk mengatasi lonjakan koronavirus yang melanda negara itu.

Gabenor Bank Rizab India, Shaktikanta Das juga berjanji akan menerapkan langkah-langkah ‘tidak konvensional’ jika krisis bertambah buruk.

Beliau bercakap ketika India mengumumkan catatan 3,780 kes kematian dalam 24 jam serta 382,000 kes baharu.

Minggu ini menjadi negara kedua setelah Amerika Syarikat melepasi 20 juta kes dan hospital di seluruh negara yang berjumlah 1.3 bilion orang penduduk itu mengadu kekurangan katil, oksigen, vaksin dan ubat-ubatan utama.

“Sangat dahsyat di mana virus mempengaruhi banyak wilayah di negara itu harus ditandingi dengan tindakan cepat dan luas,” kata Das.

Langkah-langkah baharu memudahkan bank memberi pinjaman murah kepada hospital, pengeluar oksigen dan juga pesakit bertujuan untuk meningkatkan akses ke rawatan kesihatan kecemasan, katanya.

Bank pusat juga akan memberi beberapa peminjam perniagaan am lebih banyak masa untuk membayar balik pinjaman untuk membantu menyokong ekonomi, kata Das.

“Objektif segera itu adalah memelihara kehidupan manusia dan memulihkan penghidupan dengan segala cara yang mungkin,” tambahnya.

Sistem penjagaan kesihatan yang kekurangan dana di India telah berjuang untuk mengatasi serangan COVID-19 terbaharu, dengan pesakit mati di tempat letak kereta hospital kerana kekurangan katil dan oksigen. – AFP

Orang ramai menunggu untuk mengisi semula silinder oksigen untuk pesakit COVID-19 di pusat pengisian semula di New Delhi semalam. – AFP