India puji vaksin COVID-19 ‘penyelamat nyawa’

NEW DELHI, 17 JAN – Kempen vaksinasi COVID-19 India telah bermula dengan jayanya ketika lebih 190,000 orang menerima suntikan pertama mereka dan tidak ada yang dimasukkan ke hospital bagi kesan sampingan besar, kata Kementerian Kesihatan, namun laporan muncul tentang kebimbangan vaksin tempatan.

Pihak berkuasa telah memberikan kelulusan dua vaksin bagi penggunaan kecemasan – Oxford-AstraZeneca dan ‘Covaxin’ buatan tempatan yang belum lagi menamatkan ujian fasa ketiganya – dan rancangan untuk mengimunkan sejumlah 300 juta penduduk dari 1.3 bilion menjelang Julai.

Anggota barisan hadapan seperti kakitangan hospital, individu berusia 50 dan mereka yang dianggap berisiko tinggi akibat masalah kesihatan sedia ada berada dalam senarai pendek untuk menerima vaksin.

“Kami mendapat maklum balas memuaskan pada hari pertama,” kata Menteri Kesihatan, Harsh Vardhan memberitahu rakan sejawatan negerinya kelmarin.

“Vaksin ini akan sudah pasti menjadi ‘Sanjeevani’ (penyelamat kehidupan)” dalam memerangi virus, tambahnya.

Kementerian Kesihatan berkata ‘tidak ada kes yang dirujuk ke hospital selepas suntikan vaksinasi’ dijalankan, walaupun media tempatan berkata seorang pengawal keselamatan di sebuah hospital awam negara, All India Institue of Medical Sciences (AIIMS) di Delhi, telah menunjukkan reaksi alergi sejurus selepas disuntik.

Sebuah badan perwakilan doktor-doktor di Hospital Ram Manohar Lohia di New Delhi menulis surat meminta vaksin ‘Covishield’ keluaran Oxford-AstraZeneca untuk dibekalkan daripada sebaliknya Covaxin bagi mengurangkan sebarang kebimbangan.

Setakat ini, India mempunyai jumlah jangkitan keseluruhan kedua terbesar di dunia dengan lebih 10.5 juta dan lebih 152,000 kematian. – AFP

Kakitangan perubatan menginokulasi seorang doktor menggunakan vaksin koronavirus di Institut Pusat Penyelidikan dan Penyakit Buah Pinggang (IKDRC) di Ahmedabad pada 16 Januari. – AFP