Tuesday, April 23, 2024
35.6 C
Brunei

  -

  India rai Hari ITEC ke-59

  Oleh Rokiah Mahmud – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 NOV – Suruhanjaya Tinggi India di Negara Brunei Darussalam telah meraikan Hari Kerjasama Teknikal dan Ekonomi India (ITEC) ke-59, 2023 pada majlis yang diadakan di India House, Jalan Kota Batu hari ini.

  Majlis dihadiri oleh hampir 60 orang tetamu jemputan terdiri daripada wakil ITEC daripada kalangan akademia, kerajaan, dewan perdagangan tempatan, pelajar, dan ahli media dan diaspora terkemuka.

  Pesuruhjaya Tinggi India ke Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Alok Amitabh Dimri dalam ucapan pembukaannya menekankan ITEC sebagai platform penting untuk bantuan teknikal dan pembinaan kapasiti yang ditawarkan India kepada negara-negara rakan ITEC, termasuk Brunei.

  Beliau menambah bahawa India telah berkongsi pengalaman pembangunan dan kepakarannya de-ngan lebih 160 buah negara di seluruh Selatan Global, selaras dengan prinsip Vasudhaiva Kutumbakam, bahawa ‘seluruh dunia adalah satu keluarga dan satu rumah’.

  Seramai 66 orang warga Brunei setakat ini telah menggunakan ITEC Fellowships. Butiran mengenai ITEC Fellowships akan datang kerap dikongsi dengan rakan-rakan sejawat Brunei, dan kerajaan India memberikan layanan penuh kepada peserta ITEC, ujar beliau.

  Kira-kira 300 kursus ITEC dalam pelbagai domain ditawarkan setiap tahun kepada hampir 15,000 kakitangan dari negara-negara rakan kongsi.

  Pada majlis itu, Tuan Yang Terutama menekankan mengenai program-program ITEC, dalam mengambil kira keutamaan Brunei dalam perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS), IT, siber, angkasa lepas, pertahanan, audit, perbankan dan lain-lain.

  Beliau secara ringkas menyentuh mengenai Dasar Pendidikan Baharu India, dan menggalakkan rakyat Brunei untuk memanfaatkan penubuhan kampus IIT dan AIMS di luar negara.

  Peserta-peserta Brunei turut berkongsi pengalaman ITEC mereka dan bagaimana ia membantu dalam memajukan kerjaya mereka.

  TYT Alok Amitabh Dimri menyampaikan ucapan alu-aluannya semasa majlis berkenaan. – – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  ATAS & BAWAH: TYT Alok Amitabh Dimri (kanan) bersama para jemputan yang hadir semasa majlis berkenaan. – GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI
  GAMBAR OLEH MUIZ MATDANI

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Sekumpulan gempa bumi gegarkan Taiwan

  TAIPEI, 23 APRIL - Sekumpulan gempa bumi melanda Taiwan pada awal hari ini, yang paling kuat mempunyai magnitud 6.1, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat...