India sekat perayaan keagamaan kerana kes COVID-19 meningkat

MUMBAI, 8 SEPT – Pihak berkuasa India menegah perayaan keagamaan utama yang dijangka menarik ramai orang bermula minggu ini, memberi amaran mengenai kebimbangan gelombang baharu virus COVID-19 yang sudah melanda bandar kewangan, Mumbai.

Negara yang mempunyai 1.3 bilion penduduk itu mengalami lonjakan kes COVID-19 yang teruk terutama pada April dan Mei lalu, telah menghalang perhimpunan besar-besaran.

“Gelombang ketiga tidak datang tetapi sudah ada di sini,” kata Datuk Bandar Mumbai, Kishori Pednekar kepada wartawan, semalam.

Sementara itu, Ketua Menteri Maharashtra, yang mana Mumbai adalah ibu negerinya, Uddhav Thackeray, berkata perayaan boleh disambut kemudian, kerana keutamaan adalah nyawa dan kehidupan rakyat.

Gelombang terakhir COVID-19 sudah pun melumpuhkan hospital-hospital India dan diketahui telah meragut lebih 200,000 jiwa.

Penerima vaksin ketika diinokulasi dengan vaksin Covishield di auditorium di Vashi pada 8 September. – AFP

Ia melanda selepas salah satu perhimpunan keagamaan terbesar dunia, Kumbh Mela, yang menarik kira-kira 25 juta penganut Hindu.

Perhimpunan itu, selain pilihan raya dan varian Delta – yang pertama dikesan di India – telah disalahkan oleh pakar kerana memarakkan lagi pertambahan kes.

Dalam berita berasingan, jumlah kes COVID-19 di India hari ini meningkat kepada 33,096,718, dengan 37,875 kes baharu dilaporkan dalam tempoh 24 jam, lapor Xinhua.

Menurut data terkini kementerian kesihatan persekutuan, 369 kematian akibat wabak itu dilaporkan sejak kelmarin menambah jumlah keseluruhan korban kepada 441,411.

Sebilangan besar kes dan kematian baharu dilaporkan di Kerala.

Masih terdapat 391,256 kes COVID-19 aktif di negara ini meskipun terdapat penurunan 1,608 kes.

Seramai 39,111 lagi pesakit telah sembuh dan dibenarkan keluar hospital. – AFP/Bernama