Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  India setuju tarik balik tentera dari Maldives

  NEW DELHI, 4 DIS – India telah bersetuju untuk menarik balik tenteranya dari Maldives, kata presiden kepulauan strategik itu, memenuhi janji yang dibuatnya menjelang pilihan raya baru-baru ini.

  Presiden Mohamed Muizzu terpilih pada September lalu sebagai wakil bagi seorang pendahulu pro-China yang dipenjara atas tuduhan rasuah, tetapi beliau menyatakan niatnya bukan untuk menggugat keseimbangan rantau dengan menggantikan tentera India dengan tentera China.

  “Selepas siri pertemuan dan dialog yang membina dengan kerajaan India, satu perjanjian telah dicapai untuk menarik balik kakitangan tentera India,” kata kenyataan dari pejabat presiden lewat kelmarin.

  Kakitangan India dikerahkan untuk mengendalikan tiga buah pesawat yang diberi sebagai hadiah untuk mengawasi kawasan laut.

  Selain dikenali sebagai salah sebuah destinasi percutian termahal di Asia Selatan, dengan pantai yang putih bersih dan tempat peranginan terpencil, Maldives juga telah menjadi titik panas geopolitik.

  Laluan pelayaran timur-barat global melintasi rangkaian 1,192 buah pulau kerang kecil negara itu, merentasi kira-kira 800 kilometer (500 batu) melintasi khatulistiwa.

  Pejabat Muizzu mengatakan perjanjian untuk menarik balik tentera berada ‘dalam proses di peringkat teknikal.’

  Ia menekankan ‘komitmennya untuk menggunakan saluran diplomatik sebagai alat utama untuk memastikan ketidakhadiran tentera asing di tanahnya.’ – AP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...