India tuduh China cetus provokasi di sempadan

NEW DELHI, 31 OGOS – Tentera India hari ini menuduh China melakukan gerakan ‘provokatif’ di sempadan Himalaya yang dipertikaikan di mana 20 tentera India terbunuh dalam pertempuran pada bulan Jun lalu.

Satu kenyataan kementerian pertahanan mengatakan bahawa insiden itu berlaku di timur Ladakh pada Sabtu lalu tetapi tidak menunjukkan sama ada berlaku pertempuran baharu.

“Pasukan Tentera Pembebasan Rakyat China melakukan gerakan ketenteraan yang provokatif untuk mengubah status quo di sempadan,” katanya.

Kedua-dua pihak mengadakan rundingan ketenteraan hari ini, tambahnya

Pada 15 Jun, pasukan dari kedua-dua pihak bertempur di mana 20 tentera India terbunuh.

Gambar pada 14 September 2017, tasik Pangong Tso yang berhampiran dengan sempadan India dan China di kawasan Ladakh India. India mengatakan bahawa tenteranya menggagalkan gerakan ketenteraan China yang provokatif berdekatan sempadan dipertikaikan itu kelmarin. – AP

China juga mengakui jumlah korban tetapi tidak memberikan angkanya.

New Delhi dan Beijing saling menyalahkan satu sama lain atas ketegangan sempadan antara kedua-dua pihak yang mencetuskan perang pada tahun 1962 dan sejak itu sering mencetuskan ketegangan. Tentera China dan India telah mengerahkan puluhan ribu tentera ke wilayah tersebut sejak pertempuran pada bulan Jun. Tetapi perbincangan ketenteraan dan diplomatik mereka untuk mengurangkan ketegangan menemui jalan buntu

Kenyataan India mengatakan tentera China mencabuli persetujuan untuk meredakan ketegangan sempadan.

“Pasukan India telah melakukan aktiviti PLA ini di tebing selatan Tasik Pangong Tso, mengambil langkah-langkah untuk memperkuatkan kedudukan kami dan menggagalkan niat China untuk mengubah fakta,” kata kementerian itu.

“Pertemuan komander brigade sedang berlangsung di Chushul untuk menyelesaikan masalah ini.” – AFP