Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  India usir diplomat Kanada

  NEW DELHI, 19 SEPT – India telah memutuskan untuk mengusir seorang diplomat kanan Kanada, meminta perwakilan asing itu meninggalkan negara ini dalam tempoh lima hari, sebagai respons terhadap tindakan serupa yang diambil oleh Ottawa, lapor Sputnik, memetik Kementerian Luar India hari ini.

  “Pesuruhjaya Tinggi Kanada ke India telah dipanggil hari ini dan dimaklumkan mengenai keputusan kerajaan India untuk memecat seorang diplomat kanan Kanada yang berpangkalan di India.

  “Diplomat berkenaan telah diminta meninggalkan India dalam tempoh lima hari akan datang,” menurut kementerian itu dalam satu kenyataan yang disiarkan di X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter.

  Tindakan itu mencerminkan “kebimbangan kerajaan India yang semakin meningkat terhadap campur tangan diplomat Kanada dalam urusan dalaman kami (India) dan penglibatan mereka dalam aktiviti anti-India,” tambah kenyataan itu.

  Kelmarin, Menteri Luar Kanada, Melanie Joly berkata Ottawa mengusir seorang diplomat India setelah kaitan ditemui antara kerajaan India dan pembunuhan warga Kanada, Hardeep Singh Nijjar, seorang pemimpin nasionalis Sikh terkemuka yang tinggal di wilayah British Columbia yang juga seorang penyokong negara Khalistan merdeka, awal tahun ini.

  Diplomat yang diusir itu mengetuai operasi agensi perisikan India di Kanada. – Bernama

  Seorang askar separa tentera India berkawal di sebelah sekatan polis di luar Suruhanjaya Tinggi Kanada di New Delhi, India kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...