Individu ingkar pengasingan didenda $500

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 28 JULAI – Seorang individu didapati telah melanggar arahan pengasingan diri mandatori di pusat-pusat pemantauan yang disediakan oleh kerajaan di bawah Akta Penyakit Berjangkit (Penggal 204) di sebuah hotel di ibu negara.

Kenyataan dari Kementerian Kesihatan yang diterima, di sini, hari ini, menyatakan individu terbabit telah dikenakan denda kompaun sebanyak $500 semasa Operasi
Merati Khas dijalankan oleh penguat kuasa kesihatan, baru-baru ini.

Sementara itu, semasa Operasi Merati yang dilaksanakan oleh Unit Penguatkuasaan Kesihatan, Kementerian Kesihatan dari 20 hingga 25 Julai di Daerah Brunei Muara, Belait dan Temburong, mendapati sebanyak 10 daripada 108 buah premis perniagaan tidak mematuhi arahan-arahan yang dikeluarkan.

Kenyataan menyatakan, operasi pemeriksaan telah dijalankan ke atas 17 buah premis makanan, sebuah hotel dan 90 buah gerai di kawasan-kawasan perniagaan iaitu di Daerah Brunei Muara di Serusop, Batu Satu, Jerudong, Kiarong, Gadong, Kiulap, Menglait dan Kota Batu, di Daerah Belait di Tudung Saji serta di Daerah Temburong di Bangar.

Menurut kenyataan itu lagi, pengurus bagi premis-premis perniagaan yang didapati telah membuat kesalahan-kesalahan ringan dan telah diberikan amaran serta dicatat dalam rekod rondaan Unit Penguatkuasaan Kesihatan bagi tujuan rondaan dan pemeriksaan susulan pada masa akan datang.

Unit tersebut juga melaksanakan Operasi Bersepadu bersama Jabatan Bandaran Daerah Belait dan Seria serta Jabatan Bomba dan Penyelamat di Daerah Belait.

Di samping itu, penguat kuasa kesihatan juga memberikan nasihat kepada pelanggan-pelanggan premis untuk menggunakan aplikasi BruHealth (jika didapati tidak menggunakannya) semasa mengunjungi premis dan memberi teguran kepada pelanggan-pelanggan untuk melaksanakan tanggungjawab sosial seperti penjarakan fizikal semasa berada dalam premis perniagaan.

Kementerian Kesihatan sekali lagi menekankan dan mengingatkan orang ramai, terutama sekali bagi para pengurus dan kakitangan premis-premis perniagaan untuk mematuhi arahan-arahan yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan dan agensi-agensi kerajaan lainnya serta terus melaksanakan tanggungjawab sosial masing-masing dan membudayakan langkah-langkah pencegahan penularan COVID-19 di premis perniagaan masing-masing.

Pegawai-pegawai penguat kuasa kesihatan, Kementerian Kesihatan membuat pemeriksaan ke atas premis-premis kedai untuk memastikan para pengurus dan kakitangan premis-premis perniagaan untuk mematuhi arahan-arahan yang telah dikeluarkan. – Gambar fail oleh Muiz Matdani