Thursday, December 7, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Indonesia akan kawal jualan di media sosial

  JAKARTA, 25 SEPT – Presiden Indonesia, Joko Widodo, menyatakan bahawa peraturan baharu mengenai perdagangan media sosial mungkin akan diluluskan esok, memandangkan Jakarta berhasrat untuk mengawal jualan di platform teknologi yang dianggap merosakkan perniagaan tempatan.

  Pengguna Indonesia telah menghabiskan lebih banyak wang di TikTok daripada di mana-mana tempat lain di Asia Tenggara sepanjang tahun lepas, apabila bahagian perdagangan elektronik aplikasi itu berkembang pesat untuk mendapatkan bahagian pasaran serantau yang besar dan berjuta-juta penjual sejak dilancarkan pada tahun 2021.

  Beberapa pegawai kerajaan dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah menggesa media sosial dan perdagangan elektronik dipisahkan, menumpukan kepada platform-platform jualan yang mereka katakan terlibat dalam amalan monopoli yang mengancam perniagaan kecil.

  “Kami baru sahaja membuat keputusan dalam mesyuarat mengenai media sosial yang digunakan sebagai perdagangan elektronik. Mungkin esok akan diumumkan,” kata Widodo hari ini dalam alamat video, tanpa menyebut mana-mana syarikat.

  “Perlu ada pendekatan komprehensif dalam mengatur transformasi digital untuk memastikan bahawa perkembangan teknologi tidak menghancurkan ekonomi yang sudah ada, melainkan dapat mencipta ekonomi baharu.”

  Peraturan peringkat menteri itu suatu pindaan kepada peraturan perdagangan yang dikeluarkan pada tahun 2020, tidak memerlukan kelulusan daripada ahli parlimen. Di Indonesia, kebanyakan peraturan boleh dikeluarkan oleh kerajaan secara satu pihak, manakala undang-undang memerlukan kelulusan parlimen.

  TikTok tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas, tetapi memberi kenyataan kepada AFP bulan ini, bahawa Indonesia seharusnya ‘memberikan persaingan yang adil’ bagi platform tersebut. Mereka menganggap bahawa peraturan baharu akan membahayakan penjual dan pengguna negara itu. – AFP

  Joko Widodo memberi ucapan semasa acara pelepasan delegasi Indonesia ke Sukan Asia ke-19 pada 19 September. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...