Indonesia batal ‘gelembung perjalanan’ dengan Singapura

JAKARTA, 7 OKT – Gabenor Kepulauan Riau Indonesia Ansar Ahmad berkata skim ‘gelembung perjalanan’ dengan Singapura, yang awalnya dijadualkan pada Oktober 2021, dibatalkan berikutan lonjakan kes COVID-19 di negara itu, lapor agensi berita Vietnam.

Pada 6 Oktober lalu Ahmad dilaporkan berkata pentadbiran Kepulauan Riau berhasrat menarik pelancong domestik ke wilayah itu sementara menunggu keputusan kerajaan pusat untuk meneruskan skim gelembung perjalanan antara wilayah itu dan Singapura.

Kerajaan wilayah telah menghantar surat rasmi kepada Kementerian Dalam Negeri dan Badan Mitigasi Bencana Nasional, yang mengesyorkan kelonggaran terhadap syarat sijil ujian COVID-19 untuk melakukan perjalanan antara wilayah.

Gabenor itu mengatakan lokasi pelancongan di Kepulauan Riau telah dibuka kembali berikutan peningkatan tahap penguatkuasaan larangan aktiviti (PPKM) ke Tahap Satu. Beliau memberi jaminan bahawa kawasan pelancongan tempatan telah menerapkan protokol kesihatan yang ketat untuk memastikan keselamatan dan kesihatan pengunjung dan mencegah kemunculan kluster jangkitan COVID-19.

Pada 4 Oktober, kerajaan Indonesia memaklumkan mulai 14 Oktober, Bali akan dibuka semula kepada pelancong dari enam negara, iaitu Republik Korea, China, Jepun, Arab Saudi, Emiriag Arab Bersatu (UAE) dan New Zealand. – Bernama

Kerusi kosong kelihatan di pantai Kuta, Bali Indonesia baru-baru ini. Indonesia membatalkan gelembung [erjalanan dengan S’pura kerana negara itu mencatatkan peningkatan dalam kes COVID-19. – AP