Indonesia batal peperiksaan sekolah

JAKARTA, 24 MAC – Indonesia membatalkan Ujian Nasional atau peperiksaan persekolahan tahun 2020 dan tidak menggalakkan orang ramai pulang ke kampung menyambut Aidilfitri pada Mei ini, bagi mengekang penularan virus COVID-19.

Kes positif COVID-19 di Indonesia terus mencatatkan peningkatan dengan kematian setakat hari ini berjumlah 55 kes.

“Kes positif kini berjumlah 686, tambahan sebanyak 107 kes, berbanding 579 kes semalam.

Jumlah kematian setakat hari ini, meningkat kepada 55 kes (semalam 49), kes kematian terbanyak adalah di Jakarta (31 kes),” kata Jurucakap Pemerintah Indonesia berkenaan COVID-19, Achmad Yutianto yang disiarkan di saluran YouTube rasmi Badan Nasional Pengurusan Bencana Indonesia.

Menteri Pendidikan dan Kebudayaan Indonesia Nadiem Makarim berkata Ujian Nasional tahun 2020 untuk Sekolah Dasar, ujian nasional di peringkat Sekolah Menengah Pertama, dan ujian nasional Sekolah Menengah Atas dibatalkan dan perkara itu telah dipersetujui Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia (Parlimen Indonesia).

“Pembatalan ini disebabkan faktor keamanan (keselamatan), kesihatan dan timbulnya risiko kesihatan (akibat virus COVID-19), kerana Ujian Nasional 2020 melibatkan lapan juta pelajar,” katanya dalam siaran di televisyen tempatan.

Sementara itu, Ketua Pengarah Pengangkutan Darat Kementerian Pengangkutan, Budi Setyadi berkata pemerintah Indonesia tidak menggalakkan aktiviti ‘bermudik’ atau balik kampung, untuk orang ramai pulang menyambut Aidilfitri pada Mei nanti. – Bernama