Thursday, April 18, 2024
25.3 C
Brunei

  -

  Indonesia ingin perkenal peraturan AI tahun ini

  JAKARTA, 23 JAN – Indonesia merancang untuk membangunkan peraturan baharu mengenai kecerdasan buatan (AI), kata Kementerian Komunikasi dan Penerangan pada hari Jumaat, ketika negara itu berusaha untuk beralih daripada garis panduan etika lembut kepada peraturan yang mengikat secara sah.

  Timbalan Menteri Komunikasi dan Penerangan Indonesia, Nezar Patria menyasarkan untuk merealisasikan rancangan itu melalui peraturan menteri tahun ini, sebelum berakhirnya penggal Presiden Joko ‘Jokowi’ Widodo.

  Memperkenalkan peraturan menteri dianggap sebagai batu loncatan ke arah undang-undang AI yang komprehensif, yang memerlukan kerajaan melengkapkan formaliti perundangan yang lebih kompleks, katanya.

  “Tahun ini kami akan menyelidiki peraturan menteri mengenai tadbir urus AI dengan pihak berkepentingan yang berkaitan,” kata Nezar kepada pemberita di luar acara bertajuk “Forum AI Kebangsaan: Memperkukuh Komitmen Etika dalam Tadbir Urus Kecerdasan Buatan dan Memperkukuh Ekonomi Digital”, yang diadakan di Jakarta.

  Pelan itu dibuat sejurus selepas Indonesia memperkenalkan pekeliling pada Disember lalu yang menggariskan prinsip etika untuk kelakuan perniagaan AI, membuka jalan bagi pertimbangan etika termasuk keterangkuman, keselamatan dan perlindungan data, semuanya untuk disematkan ke dalam pembangunan AI masa hadapan.

  Walau bagaimanapun, penganalisis mengkritik garis panduan AI kerana tidak berkesan dan ‘tidak bergigi’ kerana sifatnya yang tidak mengikat, menggesa kerajaan untuk memberi tumpuan kepada langkah yang lebih konkrit.

  I Nyoman Adhiarna, setiausaha kementerian kepada direktorat tadbir urus aplikasi elektronik, memberitahu The Jakarta Post pada hari Jumaat bahawa ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk merealisasikan peraturan tadbir urus AI ‘mengikat undang-undang’ yang dinanti-nantikan.

  Kerumitan itu bahkan mungkin melebihi cabaran yang dihadapi kerajaan berhubung Undang-undang Perlindungan Data Peribadi (PDP) No. 27/2022, yang walaupun dimuktamadkan, masih belum digubal sepenuhnya, katanya.

  Beliau juga menekankan keperluan untuk perbincangan meluas dan kajian teliti topik AI termasuk inisiatif kotak pasir yang dilaksanakan dalam sektor tertentu seperti penjagaan kesihatan dan fintech. – ANN/The Jakarta Post

  Pegawai-pegawai Indonesia bergambar ramai selepas perbincangan mengenai tadbir urus AI. – ANN/The Jakarta Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...