Monday, May 20, 2024
24.4 C
Brunei

  -

  Indonesia isytihar Prabowo dan Gibran sebagai presiden naib presiden

  JAKARTA, 24 APRIL – Suruhanjaya Pilihan Raya Umum Indonesia (KPU) secara rasmi mengisytiharkan Prabowo Subianto dan Gibran Rakabuming Raka sebagai Presiden dan Naib Presiden negara itu bagi penggal 2024-2029.

  Pengerusi KPU, Hasyim Asy’ari mengumumkan keputusan itu di pejabat suruhanjaya pada hari ini berikutan Mahkamah Perlembagaan menolak rayuan kedua-dua calon presiden yang kalah, Anies Baswedan dan Ganjar Pranowo, yang mencabar keputusan pilihan raya berkenaan.

  Sambil melahirkan rasa syukur pada majlis itu, Prabowo berkata: ”Saya amat berbesar hati. Paling penting, kami bersyukur kerana menegakkan proses demokrasi seperti yang dikehendaki oleh Perlembagaan kita.”

  Beliau dan Gibran berjanji memberi komitmen mereka untuk berkhidmat kepada semua rakyat Indonesia termasuk mereka yang tidak menyokong mereka dan berjanji untuk menunjukkannya melalui tindakan.

  Menteri Pertahanan Prabowo juga menyeru elit politik untuk bersatu dan memajukan negara seperti yang beliau tegaskan: ”Rakyat mengharapkan pemimpin bekerjasama untuk kemakmuran dan menamatkan kemiskinan, rasuah dan kelaparan di Indonesia.”

  Beberapa menteri kabinet, parti politik, calon presiden Anies dan calon naib presiden, Muhaimin Iskandar, turut menghadiri majlis itu.

  Isnin lalu, Mahkamah Perlembagaan memutuskan bahawa dakwaan Anies dan Ganjar mengenai penyalahgunaan bantuan sosial dan pelanggaran berkecuali pegawai kerajaan tidak mempunyai alasan undang-undang.

  Keputusan itu membuka jalan bagi Prabowo untuk menjadi presiden seterusnya, menggantikan Presiden Joko Widodo, yang menamatkan penggal kedua dan terakhirnya pada Oktober.

  Majlis angkat sumpah jawatan presiden dan naib presiden akan diadakan pada 20 Oktober ini. – Bernama

  Prabowo Subianto (kiri) berjabat tangan dengan Gibran Rakabuming Raka di bangunan Suruhanjaya Pilihan Raya di Jakarta, Indonesia, kelmarin.- AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...