Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Indonesia mahu perdalam kerjasama pengangkutan dengan China

  JAKARTA, 2 OKT – China telah mencapai pencapaian yang besar dalam bidang pengangkutan dan Indonesia berhasrat untuk mengembangkan dan memperdalam kerjasamanya dengan China, kata Menteri Pengangkutan Indonesia, lapor Xinhua.

  Menteri Pengangkutan Indonesia, Budi Karya Sumadi memberitahu Xinhua dalam satu temu bual eksklusif di Jakarta baru-baru ini bahawa China memiliki teknologi terkemuka dalam industri kereta api, penghantaran, dan pembuatan pesawat dan telah menjadi model untuk Indonesia dan negara membangun lain.

  Bercakap mengenai Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Jakarta-Bandung, projek kerjasama antara China dan Indonesia dalam bidang pengangkutan, Sumadi berkata ia telah membuat Indonesia menyedari lonjakan dalam teknologi kereta api berkelajuan tinggi dan meningkatkan kebanggaan rakyat Indonesia.

  Sumadi berkata HSR Jakarta-Bandung memendekkan masa perjalanan antara dua bandar, mempromosikan pertukaran antara masyarakat tempatan dan memacu sektor pembangunan termasuk pelancongan, pekerjaan, dan pendidikan.

  Beliau berkata profesionalisme dan dedikasi yang ditunjukkan oleh pembangun China patut dipelajari dan Indonesia berharap untuk terus bekerjasama rapat dengan pihak China dalam operasi dan penyelenggaraan kereta api berkelajuan tinggi.

  Indonesia juga berharap untuk memperluas kerjasama dengan China dalam bidang pembuatan pesawat dan perkapalan, kata Sumadi, sambil menambah beliau berharap lebih banyak pelaburan daripada syarikat kereta elektrik dan syarikat pembuatan bateri China. – Bernama

  Sumadi bercakap dalam temu bual eksklusif dengan Xinhua di Jakarta, Indonesia, baru-baru ini. – Xinhua
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...