Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Indonesia siasat sistem bayaran Google Play

  JAKARTA, 16 SEPT – Indonesia melancarkan siasatan antipersaingan ke atas Google susulan firma teknologi itu berkeras mahukan sistem pembayaran miliknya digunakan untuk setiap pembelian menerusi aplikasi gedung Google Play, kata pihak berkuasa semalam.

  Langkah Google mengundang tuduhan bahawa gergasi teknologi itu menjalankan amalan perniagaan yang tidak adil. Gergasi internet Amerika Syarikat (AS) itu di bawah penelitian undang-undang di beberapa negara, kerana menetapkan sistem bilnya hanya digunakan oleh semua pembeli di Google Play.

  Dalam satu kenyataan, pihak berkuasa di Jakarta mengesyaki Google menyalahgunakan kedudukan dominannya dengan mengenakan jualan bersyarat dan amalan diskriminasi dalam pengedaran aplikasi digital di republik itu. Google Play adalah platform pengedaran aplikasi terbesar di Indonesia, negara dengan populasi 270 juta orang.

  Berdasarkan siasatan awal oleh agensi antipersaingan di negara itu, pembangun pihak ketiga yang menawarkan aplikasi mereka menerusi Google Play dikenakan bayaran perkhidmatan 15 hingga 30 peratus, lebih tinggi daripada lima peratus yang dikenakan sistem pembayaran lain.

  “Pembangun masing-masing tidak boleh menolak kewajipan itu kerana Google boleh mengenakan sekatan dengan mengalih keluar aplikasi mereka daripada gedung Google Play serta menghalang mereka daripada membuat kemas kini pada aplikasi mereka,” katanya mengenai agensi itu.

  Google tidak memberi maklum balas apabila diminta mengulas siasatan berkenaan. – AP

  Gambar fail menunjukkan logo syarikat teknologi AS Google dipamerkan di tablet di Paris. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...