Indonesia, Singapura catat pertambahan kes baharu COVID-19

JAKARTA / SINGAPURA, 5 OGOS – Kes positif COVID-19 di Indonesia terus meningkat kepada 116,871 kes, iaitu tambahan sebanyak 1,815 kes baharu dalam tempoh 24 jam.

Berdasarkan data yang disiarkan di laman sesawang rasmi pemerintah Indonesia hari ini, sebanyak 94,593 pesakit masih dalam pemantauan COVID-19.

Bagi tempoh 12 tengah hari semalam sehingga 12 tengah hari ini, sebanyak 64 lagi kematian dicatatkan, menjadikan jumlah keseluruhan kematian di republik itu kini meningkat kepada 5,452 orang.

Sementara itu Singapura mengesahkan 908 kes baharu jangkitan COVID-19 dalam tempoh 24 jam dengan majoriti melibatkan pekerja asing yang tinggal di asrama.

Menurut Kementerian Kesihatan (MOH) Singapura dalam data ringkas yang dikeluarkan pada tengah hari ini, kebanyakan pekerja telah diuji semasa tempoh pengasingan atau kuarantin meskipun tidak menunjukkan bergejala.

Mereka adalah kumpulan pekerja terakhir yang diuji dan dari asrama dengan risiko jangkitan COVID-19 yang tinggi.

Oleh itu, kementerian menjangkakan kes harian akan meningkat dalam masa beberapa hari akan datang sebelum kembali berkurangan selepas pembersihan asrama selesai.

Kes terbaharu tersebut menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan di republik itu kini sebanyak 54,254 kes.

Sehingga kini, 27 orang maut akibat komplikasi jangkitan COVID-19 di sini. – Bernama