Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Indonesia tamat pencarian mangsa letusan Gunung Merapi

  BATU PALANO, 7 DIS – Pencarian telah ditamatkan untuk mana-mana lagi mangsa dalam kalangan pendaki yang terkena letusan hujung minggu Gunung Merapi di Indonesia yang mengorbankan 23 orang dan mencederakan beberapa yang lain, kata pegawai pada hari ini.

  Kira-kira 75 pendaki memulakan gunung hampir 2,900 meter (9,480 kaki) di daerah Agam di wilayah Sumatera Barat pada hari Sabtu dan berada di gunung berapi apabila ia meletus pada hari berikutnya.

  Ketua Polis Sumatera Barat Suharyono berkata sebelum ini bahawa penemuan mayat seorang pelajar universiti wanita pada kelmarin telah meningkatkan jumlah kematian yang disahkan kepada 23. Pegawai berkata hari ini bahawa mereka percaya semua yang maut telah ditemui.

  Selepas penilaian keputusan mencari dan menyelamat, “pihak berkuasa telah menamatkan operasi mencari dan menyelamat di Gunung Merapi kerana semua mangsa telah ditemui pada lewat Rabu,” kata Abdul Muhari, jurucakap Agensi Tebatan Bencana Negara.

  Agensi Mencari dan Menyelamat Kebangsaan berkata, semua mayat telah dibawa ke hospital pada lewat kelmarin untuk pengecaman.

  Kira-kira 52 pendaki telah diselamatkan selepas letusan awal Ahad, dengan kira-kira sedozen dibawa ke hospital dengan kecederaan serius hingga ringan.

  Merapi menembak tiang tebal abu setinggi 3 kilometer (lebih daripada 9,800 kaki) dalam letusan Ahad dan awan abu panas merebak sejauh beberapa kilometer (batu).

  Kampung dan bandar berhampiran diselubungi serpihan gunung berapi yang menghalang cahaya matahari, dan pihak berkuasa mengesyorkan orang ramai memakai topeng sebagai perlindungan daripada abu.

  Letusan yang lebih kecil sejak itu memuntahkan lebih banyak abu ke udara, mengurangkan keterlihatan dan menghentikan sementara operasi mencari dan pemulihan.

  Merapi terkenal dengan letusan mengejut yang sukar diramal kerana ia bukan disebabkan oleh pergerakan magma yang dalam, yang mencetuskan gegaran yang didaftarkan pada monitor seismik.

  Gunung berapi itu berada di paras berjaga-jaga kedua tertinggi di Indonesia sejak 2011, menunjukkan aktiviti gunung berapi melebihi normal di mana pendaki dan penduduk kampung mesti tinggal lebih daripada 3 kilometer (1.8 batu) dari puncak, menurut Pusat Vulkanologi dan Tebatan Bencana Geologi Indonesia.

  Pendaki tidak sepatutnya mara ke zon bahaya, tetapi pegawai tempatan mengakui bahawa ramai orang mungkin telah mendaki lebih tinggi daripada yang dibenarkan.

  Merapi adalah antara lebih 120 gunung berapi aktif di Indonesia. Indonesia terdedah kepada pergolakan seismik kerana lokasinya di “Ring of Fire” Pasifik, lengkok gunung berapi dan garisan sesar yang mengelilingi Lembangan Pasifik. – AP

  Penunggang basikal melintas ketika Gunung Merapi memuntahkan bahan gunung berapi ke udara di Agam, Sumatera Barat, Indonesia, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...