Monday, April 15, 2024
27.9 C
Brunei

  -

  Indonesia umum rangsangan untuk meningkatkan pasaran hartanah

  JAKARTA, 25 OKT – Kerajaan Indonesia telah mengumumkan rancangan untuk meningkatkan pasaran hartanah dengan menampung cukai nilai tambah (VAT) dan yuran pentadbiran Rp 4 juta (AS$252) untuk pembeli rumah berpendapatan rendah.

  “Hari ini, kami mengadakan mesyuarat untuk memutuskan apakah (cara yang betul) untuk memacu ekonomi. Kami akan memberikan insentif (untuk sektor hartanah), tetapi kami belum memuktamadkannya,” kata Presiden Indonesia, Joko ‘Jokowi’ Widodo pada kelmarin di Sidang Kemuncak Harian Investor BNI 2023.

  Jokowi menyatakan bahawa hasil cukai pada Oktober meningkat 5.6 peratus daripada garis dasar tahun lalu. Peningkatan itu menunjukkan bahawa perniagaan tempatan juga berkembang, menurut Presiden itu.

  Bagaimanapun, Jokowi berkata di sebalik pencapaian itu, Indonesia masih menghadapi cabaran seperti El Niño, yang menjejaskan penuaian padi di seluruh dunia.

  Oleh itu, banyak negara telah mengekang eksport beras untuk mendapatkan keperluan domestik, yang mungkin juga menyebabkan kekurangan beras di Indonesia.

  Selain itu, perang antara Ukraine dan Rusia sedang berlangsung dan keadaan global bertambah buruk dengan konflik antara Israel dan Hamas di Palestin, yang mengancam untuk meluaskan lagi melibatkan Lubnan dan Syria, Jokowi mengingatkan.

  Sekiranya itu berlaku, ia akan meningkatkan harga minyak dan merumitkan keadaan ekonomi di banyak negara.

  “Kali terakhir saya menyemak, harga minyak masih AS$89, tetapi jika ia mencecah AS$150, ini adalah sesuatu yang kita perlu berhati-hati dari sudut kewangan dan fiskal,” kata Jokowi.

  Menteri Koordinator Ekonomi Airlangga Hartarto kemudiannya menyatakan pada majlis yang sama bahawa pengecualian VAT akan dikenakan sehingga pertengahan 2024 untuk pembelian hartanah yang berharga kurang daripada Rp 2 bilion. Pengurangan VAT sebanyak 50 peratus akan dikenakan selepas Jun 2024. – ANN/The Jakarta Post

  Kawasan kediaman berhampiran pusat bandar di Jakarta pada 2 Disember 2021. – ANN/The Jakarta Post
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Polis Australia siasat mengapa lelaki yang menikam 6 orang hingga mati...

  MELBOURNE, 15 APRIL - Polis Australia sedang meneliti mengapa penyerang tunggal yang menikam enam orang hingga mati di pusat membeli-belah Sydney yang sibuk dan...