Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Induk Facebook Meta saman FTC

  MENLO PARK, 1 DIS – Syarikat induk Instagram dan Facebook telah menyaman Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) dalam usaha menghalang agensi itu daripada membuka semula penyelesaian privasi 2020 dengan syarikat yang akan melarangnya daripada mendapat keuntungan daripada data yang dikumpul tentang pengguna bawah 18 tahun.

  Dalam tuntutan mahkamah yang difailkan pada Rabu di mahkamah persekutuan di Washington, D.C., Meta Platforms Inc. berkata ia mencabar ‘pihak berkuasa yang tidak mengikut perlembagaan struktur yang dilaksanakan oleh FTC’ dalam membuka semula perjanjian privasi.

  “Meta dengan hormatnya meminta Mahkamah itu mengisytiharkan bahawa aspek asas tertentu struktur Suruhanjaya melanggar Perlembagaan Amerika Syarikat (AS) dan bahawa pelanggaran itu menjadikan Prosiding FTC terhadap Meta menyalahi undang-undang,” kata syarikat itu dalam aduannya.

  Pertikaian itu berpunca daripada perjanjian persetujuan 2020 yang dibuat Meta dengan FTC yang turut meminta media sosial terbesar itu membayar denda AS$5 bilion atas pelanggaran privasi.

  Pada Mei tahun ini, FTC berkata Meta telah gagal mematuhi sepenuhnya penyelesaian 2020 dan mencadangkan perubahan menyeluruh pada perjanjian yang termasuk menghalang Meta daripada mendapatkan wang daripada data yang di kumpul mengenai kanak-kanak di bawah umur. Ini termasuk data yang dikumpulkan melalui produk realiti mayanya.

  FTC tidak mempunyai komen mengenai tuntutan mahkamah itu.

  Aduan Meta dibuat selepas majoriti konservatif Mahkamah Agung AS pada Rabu kelihatan terbuka kepada cabaran tentang cara Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa menentang penipuan dalam kes yang boleh memberi kesan yang meluas ke atas agensi kawal selia yang lain.

  Majoriti daripada kesembilan anggota mahkamah mencadangkan bahawa orang yang dituduh melakukan penipuan oleh SEC sepatutnya mempunyai hak untuk membuat kes mereka diputuskan oleh juri di mahkamah persekutuan, bukannya oleh hakim undang-undang pentadbiran dalaman SEC. – AP

  Instagram dan syarikat induk Facebook Meta, syarikat induk Instagram dan Facebook, telah menyaman Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan pada 30 November. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...