Monday, February 6, 2023
22.7 C
Brunei

-

Industri angkasa UK kecewa selepas pelancaran satelit gagal

LONDON, 10 JAN – Pegawai British dan saintis angkasa lepas berkata mereka kecewa kerana tidak dihalang selepas percubaan pertama untuk melancarkan satelit ke orbit dari UK berakhir dengan kegagalan.

Virgin Orbit yang berpangkalan di AS mencuba pelancaran antarabangsa pertama kelmarin, menggunakan jet jumbo yang diubah suai untuk membawa salah satu roketnya dari Cornwall di barat daya England merentasi Lautan Atlantik.

Pesawat itu melepaskan roket, membawa sembilan satelit kecil untuk campuran kegunaan awam dan domestik. Tetapi kira-kira dua jam selepas pesawat itu berlepas, syarikat itu melaporkan “satu kejanggalan yang tidak diduga menghalang kami daripada mencapai orbit.”

Pesawat itu, dipandu oleh juruterbang Tentera Udara Diraja, kembali ke Cornwall. Roket dan satelit tersebut telah musnah.

“Kami rasa teruk, sejujurnya saya tidak akan berbohong,” Melissa Thorpe, ketua pelabuhan angkasa Cornwall.

“Ini bukan kali pertama kami dikejutkan, ini pasti yang terbesar, tetapi saya tidak rasa kecewa dan kami akan bangkit dan tetap akan pergi lagi,” katanya.

Virgin Orbit, yang diasaskan oleh hartawan pengangkutan dan telekomunikasi Britain, Richard Branson, sebelum ini menyelesaikan empat pelancaran serupa dari California.

Beratus-ratus orang yang berkumpul untuk pelancaran Cornwall bersorak gembira apabila pesawat Boeing 747 Virgin Atlantic yang digunakan semula, dinamakan Cosmic Girl, berlepas kelmarin.

Sekitar sejam selepas penerbangan, pesawat itu melepaskan roket pada kira-kira 35,000 kaki atas Lautan Atlantik di selatan Ireland. – AP

Pesawat Boeing 747 Virgin Atlantic yang digunakan semula, dinamakan Cosmic Girl, yang membawa roket Virgin Orbit’s LauncherOne, berlepas dari pelabuhan angkasa  Cornwall di Lapangan Terbang Cornwall, Newquay, England, semalam. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -