Industri kereta sorong punca rezeki penganggur

HARARE – Walaupun suhu awal musim panas dalam keadaan terik, Given Mandinyenya, 23 tahun, menyorong sebuah troli yang penuh dengan paip dan kepingan logam dari pasar sehingga dia dapat menyerahkannya kepada pelanggan.

Mandinyenya merupakan salah seorang daripada banyak pengendali kereta sorong yang melalui kedai runcit dan pasar borong di Mbare, pasar terkenal di selatan pusat bandar Harare, dengan tujuan mendapatkan pelanggan.

Dengan menggunakan trak yang mahal dan tidak dapat dijangkau oleh banyak orang Zimbabwe yang mengalami masalah ekonomi, pengendali kereta sorong telah menjadi rebutan di bandar yang sibuk.

Terkenal dengan kesibukan di pagi hari, Mbare adalah rumah bagi pasar buah dan sayur terbesar di Zimbabwe, pasar pakaian terpakai dan terminal bas perjalanan jauh paling sibuk di negara ini.

Seperti kebanyakan pasar lain yang sibuk, Mbare juga menarik perhatian pencuri, dan orang ramai harus sentiasa berwaspada dan peka terhadap persekitarannya sepanjang masa.

Pengendali kereta sorong menunggu pelanggannya di Harare, Zimbabwe. – Xinhua
Seorang peniaga menjual pisang yang disimpan di kereta sorongnya di Mbare. – Xinhua

Semasa menyewa trak berharga kira-kira AS$10, pengendali kereta sorong mengenakan bayaran antara AS$1 dan AS$3 untuk mengangkut barang dalam jarak 2km. Caj rendah mereka menjadikannya mod pengangkutan pilihan ketika mengangkut barang dalam jarak dekat. Caj ditentukan berdasarkan berat dan jarak yang akan dilalui. Sebuah kereta sorong dalam keadaan baik membawa muatan maksimum 80kg, bergantung pada kekuatan pengendali.

Selain menyediakan perkhidmatan penting untuk rakyat Zimbabwe yang kekurangan wang dengan harga yang berpatutan, industri kereta sorong juga menyediakan peluang pekerjaan kepada ribuan penganggur seperti Mandinyenya.

“Saya mendapat tahu bahawa wang yang saya dapatkan dari menyorong troli jauh lebih banyak daripada yang biasa saya dapatkan ketika saya bekerja di sebuah syarikat,” katanya kepada media.

Mandinyenya, yang telah menjalankan perdagangan selama dua tahun terakhir, mengatakan pada hari yang baik dia dapat memperolehi sekitar AS$20, yang jauh lebih banyak daripada apa yang diterima oleh banyak warga Zimbabwe setiap minggu.

Walaupun pekerjaannya bermanfaat, Mandinyenya mengatakan dia melakukan pekerjaan itu kerana putus asa, dan keperluan untuk mengurus keluarganya membuatnya terus bekerja.

“Tetapi kerja ini sangat melelahkan. Saya harap saya dapat pekerjaan di syarikat, pekerjaan dengan keadaan kerja yang lebih baik dan bayaran yang lebih baik,” katanya.

Pengendali kereta sorong lain, Kelvin Nyakudanga, berkongsi nasib perniagaannya yang terjejas akibat wabak itu.

“Perniagaan tergendala. Wang tidak menyebar dan harga sangat buruk. Kami dulu bergantung pada pelanggan kami tetapi kerana pandemik perkara tidak berjalan sebagaimana sepatutnya,” katanya.

Nyakudanga mengatakan sebahagian besar pelanggannya berasal dari luar bandar, tetapi perintah penyekatan koronavirus menjadikan mereka terbatas di kampung tersebut.

Menurutnya lagi, seperti kebanyakan sektor ekonomi di Zimbabwe, industri kereta sorong tidak terlepas daripada kejatuhan ekonomi akibat wabak itu.

“Pelanggan tidak akan datang kerana mereka takut dijangkiti koronavirus. Untuk perniagaan kita berkembang, pelanggan harus bergerak bebas,” kata Nyakudanga.

Joseph Kaseke berkata, cabaran utama yang dihadapi oleh pengusaha kereta sorong adalah kebanyakan mereka tidak mampu membeli kereta mereka sendiri, jadi mereka harus menyewanya dengan harga AS$1 sehari.

“Sekiranya anda mempunyai simpanan yang cukup, anda boleh membeli troli anda sendiri, tetapi memandangkan keadaan ekonomi, tidak mudah bagi kami untuk membelinya. Kami berusaha mendapatkan pelanggan, dan pelanggan juga sukar untuk membeli barang,” kata Kaseke.

Hwesa Katerera, yang telah berada di industri kereta sorong selama 30 tahun terakhir, melihat jurang ini dan memutuskan untuk membuat kereta sorong dan menyewakannya kepada mereka yang tidak dapat membeli sendiri.

“Saya perhatikan bahawa banyak orang tidak mempunyai pekerjaan. Oleh itu, saya mendapat idea untuk membuat banyak kereta sorong supaya saya menolong banyak orang, dan membantu diri saya dalam prosesnya,” katanya.

Walaupun kereta sorong tidak memerlukan bahan bakar atau biaya lain yang berkaitan dengan kenderaan bermotor, jumlah tenaga yang diperlukan untuk menyorong kereta itu pada kapasiti maksimumnya tidak menggalakkan banyak orang. – Xinhua