Industri permainan video semakin pesat di UAE

DUBAI – Dari kemudahan baharu di Dubai, gamer muda menganjurkan pertandingan eSports serantau maya yang ditaja oleh jenama global ketika mereka berhasrat untuk menjadi pemain utama dalam industri bernilai berbilion dolar.

Perantau dari India, Saad Khan mengatakan dia menyedari ada ‘peluang besar’ untuk mempromosikan eSports di rantau ini empat tahun yang lalu, ketika dia melihat orang ramai berkumpul di kafe siber yang berkembang pesat di Dubai, salah satu daripada tujuh bandar di Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Ketika itulah Khan, yang memiliki latar belakang teknologi yang kuat, memutuskan untuk mengadakan Gamers Hub Media Events (GHME) untuk menjadi tuan rumah kejohanan e-Sports di Timur Tengah dan Afrika Utara.

“Kami di sini untuk para gamer, kami di sini untuk penaja kami, dan kami di sini untuk memberikan pengalaman terbaik,” kata Khan, 45, yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu.

Dalam usaha mempelbagaikan ekonomi yang bergantung pada minyak dan meningkatkan kekuatannya, UAE dan pasukan perantau muda dalam beberapa tahun terakhir telah memasuki berbagai sektor, termasuk sukan dan teknologi. Industri permainan video dan media interaktif global meningkat 12 peratus menjadi AS$139.9 bilion tahun lalu, menurut analisis data syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Nielsen.

Kelihatan seorang pekerja grafik melakukan tugasnya di Boss Bunny Games di Dubai. – AFP

Sementara itu di Teluk, pasaran permainan video dijangka mencapai AS$821 juta tahun ini, dengan UAE dan Arab Saudi pemain terbesar, menurut firma perundingan Strategy&.

“Terdapat nilai penajaan besar yang meningkat… jumlah gamer telah meningkat, dan saya juga melihat banyak pasukan dibentuk, yang tidak pernah berlaku sebelumnya,” kata Khan, yang enggan mengungkapkan keuntungan GHME.

Syarikat itu menjalin kerjasama dengan Intel, Dell Alienware, Lenovo Legion dan Omen oleh HP, dan tahun lalu ia mengadakan perjanjian dengan pembuat kereta mewah Jerman, BMW, yang menaja kejohanan permainan di rantau ini. Dan GHME akan memperluas jangkauannya, membuka pejabat di Sepanyol, India, dan Afrika Selatan.

Bagi Ghazi Beydoun, penggemar permainan video yang memimpin pengembangan perniagaan di GHME, masa depan eSports di Timur Tengah menjanjikan, dengan bakat besar muncul di Lubnan, Jordan, Mesir, Arab Saudi dan UAE.

“Kami mempunyai banyak pemain di sini dengan banyak bakat yang kurang mendapat sokongan, tetapi sokongan ini telah tiba,” kata perantau dari Lubnan yang berusia 29 tahun itu kepada AFP.

“Sedikit demi sedikit, ekosistem permainan video sedang terbentuk dan akan bertambah baik dan berkembang.”

Syarikat Boss Bunny Games yang berpusat di Dubai kini menjadi sebahagian dari ‘ekosistem’ itu, dengan rancangan untuk melancarkan apa yang dikatakan oleh UAE adalah permainan video pertama yang diilhami oleh budaya Teluk.

Dijadualkan dilancarkan akhir tahun ini, permainan video ini akan menampilkan watak-watak Emirati dari kartun kanak-kanak tempatan yang terkenal ‘Freej’, yang berkisar pada empat wanita tua Emirati dengan pakaian tradisional penuh, tinggal di Dubai moden.

“Ini 100 peratus inisiatif swasta, tetapi kami mendapat sokongan besar dari kerajaan,” kata Geraint Bungay, Ketua Pegawai Eksekutif Boss Bunny Games.

Perantau dari Britain, dengan pengalaman 25 tahun dalam industri, mengatakan dia menubuhkan syarikat itu di Dubai kerana kedahagaan emiriah terhadap teknologi, jurutera antarabangsa dan jaraknya dengan pengguna permainan video utama Arab Saudi.

“Saudi adalah pasaran nombor lima di dunia untuk permainan video dari segi pendapatan, jadi itu benar-benar pasaran yang besar,” kata Bungay kepada AFP. – AFP