Sunday, October 2, 2022
33.3 C
Brunei

Inflasi Jepun cecah paras tertinggi

-

TOKYO, 20 SEPT – Inflasi di Jepun mencecah 2.8 peratus pada Ogos, paras tertinggi sejak 2014, susulan harga tenaga yang melambung tinggi.

Kali terakhir angka sedemikian dilihat apabila harga ditingkatkan secara buatan oleh kenaikan cukai nilai tambah VAT. Tidak termasuk tahun apabila kenaikan cukai memberi kesan kepada kadar, inflasi Ogos adalah kadar terpantas dalam hampir 31 tahun.

Data Kementerian Dalam Negeri menunjukkan elektrik, gas dan petrol antara penyumbang utama kepada kenaikan harga.

Angka untuk Ogos adalah sedikit di atas ramalan konsensus 2.7 peratus oleh pakar, dan hadir selepas kenaikan 2.4 peratus pada Julai.

Ia berlaku menjelang mesyuarat Bank Jepun (BoJ) minggu ini, yang menentang aliran semasa bank pusat di tempat lain dan terperangkap dengan dasar monetarinya yang sangat longgar.

Bank pusat lain telah memilih untuk menaikkan kadar faedah bagi melawan inflasi yang melambung tinggi, tetapi BoJ melihat kenaikan harga semasa sebagai sementara dan dikaitkan dengan peristiwa luar biasa seperti perang di Ukraine.

Jurang semakin meningkat antara dasar bank dan kenaikan kadar di tempat lain menyebabkan yen merosot, mencapai paras rendah berdekad lamanya berbanding dolar.

Sasaran jangka panjang BoJ adalah untuk inflasi dua peratus yang mampan, yang dilihatnya sebagai perlu untuk merangsang ekonomi ketiga terbesar dunia itu. – AFP

Penduduk berjalan di sebatang jalan di kawasan Chinatown, Yokohama, wilayah Kanagawa, selatan Tokyo pada 17 September. Inflasi di Jepun mencecah 2.8 peratus pada Ogos, tertinggi sejak 2014. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

19 terbunuh, 28 cedera dalam kejadian letupan bom

ISLAMABAD, 30 SEPT – Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dan 28 lagi cedera dalam satu kejadian pengeboman nekad di sebuah pusat pendidikan di ibu negara Afghanistan,...
- Advertisment -