Inflasi Turki cecah paras tertinggi 19 tahun

ANKARA, 3 JAN – Kadar inflasi tahunan Turki melonjak ke paras tertinggi sejak 2002 pada Disember lalu, menurut data rasmi hari ini, selepas krisis mata wang yang dicetuskan oleh dasar ekonomi tidak konvensional Presiden Recep Tayyip Erdogan.

Harga pengguna melonjak kepada 36.1 peratus bulan lalu daripada tempoh yang sama pada 2020, meningkat daripada 21.3 peratus pada bulan November, menurut pejabat perangkaan Turki.

Angka tersebut adalah yang tertinggi sejak Oktober 2002 apabila inflasi mencecah 33.45 peratus, sebelum parti Erdogan berkuasa pada November tahun itu.

Ia juga lebih tujuh kali ganda sasaran rasmi kerajaan.

Harga pengguna meningkat sebanyak 12.6 peratus pada bulan Disember daripada paras mereka pada bulan sebelumnya, mencerminkan kemerosotan berterusan dalam kuasa pembelian orang Turki yang telah menjejaskan lagi penarafan kelulusan Erdogan yang jatuh.

Kejayaan berterusan Erdogan sering dikaitkan dengan pembangunan dan kemakmuran yang dijayakan oleh kerajaannya selepas krisis kewangan pada 2001.

Partinya yang berteraskan dengan Islam mula berkuasa pada tahun berikutnya dan beliau telah mendominasi politik Turki selama dua dekad yang lalu sebagai perdana menteri dan presiden.

Namun dia menghadapi cabaran yang semakin sukar untuk pemilihan semula dalam pilihan raya yang akan diadakan menjelang pertengahan 2023.

Lira Turki kehilangan 44 peratus nilainya berbanding dolar tahun lalu, dengan kerugian semakin meningkat pada akhir tahun lalu, apabila Erdogan mengatur siri pengurangan kadar faedah yang mendadak.

Erdogan menentang kadar yang tinggi sebagai ‘ibu segala kejahatan’, menentang ortodoks ekonomi untuk mendakwa ia menyebabkan inflasi yang tinggi dan bukannya mengurangkannya.

Dolar melonjak ke paras tertinggi bersejarah hampir 18.4 lira pada masa Erdogan mengumumkan langkah sokongan mata wang baharu bulan lalu.

Kadar pertukaran sejak itu telah turun semula pada sekitar 13 lira kepada dolar, walaupun mata wang Turki kehilangan dua peratus lagi selepas bacaan inflasi diumumkan.
Satu dolar bernilai 7.4 lira pada awal tahun 2021. – AFP