Influencer belia Burundi berusaha ubah imej negara

BUJUMBURA – Apabila menyebut nama Burundi, ia tidaklangsung dibayangkan sebagai sebuah kawasan hutan yang melindungi cimpanzi, atau pantai berpasir yang dipenuhi pokok palma yang terbentang di sepanjang salah satu tasik terbesar di dunia.

Sebaliknya, negara kecil yang dipinggiri daratan yang terletak di tengah-tengah wilayah Great Lakes di Afrika sering dikaitkan dengan kemiskinan, keganasan etnik dan terbaharu, krisis politik yang mendorong 400,000 orang meninggalkan negara itu.

Sehubungan itu, pasukan belia di sebalik inisiatif VisitBurundi mempunyai tugas yang sukar yang perlu digalas.

“Kami telah memutuskan untuk menunjukkan keindahan negara kami, untuk menunjukkan budaya, yang mana akhirnya mengubah imej negara kami, berbeza daripada yang ada di luar negara,” jelas pengurus besar kumpulan Bruce Niyonzima, 27.

“Kami mahu orang Burundi dan orang asing datang dan melawat negara kami,” tambahnya sambil mengalu-alukan wartawan AFP mengunjungi Living Museum of Bujumbura, persimpangan menarik antara pasar kraf dan zoo.

Gambar menunjukkan pemandangan jalan berhampiran pasar di Bujumbura. – AFP
Rumah tradisional diraja yang telah dipulihkan di Musee Vivant de Bujumbura. – AFP
Seorang tukang ukir membuat arca kayu untuk dijadikan cenderahati di Musee Vivant de Bujumbura (Living Museum of Bujumbura), di Bujumbura, Burundi. – AFP
Pemandangan dari udara menunjukkan ladang teh di sebelah Taman Negara Kibira, barat laut Burundi. – AFP

Dilancarkan tahun lepas, inisiatif tersebut mengumpulkan kira-kira puluhan sukarelawan yang menganjurkan lawatan untuk kumpulan pelancong yang membantu merancakkan destinasi pelancongan dan, terutama sekali, menyiarkan daya tarikan Burundi di mata dunia.

Strategi mereka mudah dan boleh disimpulkan dalam tiga perkataan: Instagram, Twitter, Facebook.

“Strategi komunikasi yang kami gunakan adalah berdasarkan rangkaian sosial kerana kami telah memahami ramai orang menggunakannya,” jelas Darlene Nahayo, 28, kepada AFP.

“Sasaran kami sebahagian besarnya adalah golongan muda,” kata pengurus acara dan perhubungan awam itu, yang juga menjadi hos bersama saluran YouTube khusus untuk wanita.

Diilhamkan oleh Dubai

Burundi diklasifikasikan sebagai negara termiskin di dunia dari segi keluaran dalam negara kasar (KDNK) per kapita, menurut Bank Dunia. Tetapi di sini juga, seperti di negara lain, golongan muda yang membentuk majoriti penduduk Burundi semakin menggunakan media sosial.

Influencer dan YouTuber VisitBurundi menghasilkan siaran dan video dalam bahasa Inggeris, Kirundi dan Perancis. Memakai baju-T yang bercetak perkataan VisitBurundi, pemuzik dan influencer Alvin Smith menyiarkan video dirinya meneroka tapak warisan negara, seperti tempat perlindungan gendang Gishora yang suci.

Pasukan ini diilhamkan oleh Dubai, di mana influencer datang ke pantai-pantai dan bar-bar walaupun semasa wabak.

Bujumbura belum lagi seperti Dubai, tetapi prospek untuk pelancongan domestik dan antarabangsa sedang diusahakan.

Pada 2015, negara itu dibelenggu krisis selepas presiden masa itu Pierre Nkurunziza mengisytiharkan beliau akan bertanding untuk penggal ketiga, mencetuskan keganasan yang mengorbankan sekurang-kurangnya 1,200 nyawa.

Pilihan raya 2020 bagi menggantikan Nkurunziza, Presiden Evariste Ndayishimiye, menyemarakkan harapan kemajuan politik, dengan Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah mengumumkan penyambungan semula bantuan asing kepada negara miskin itu dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Perjalanan masih panjang

Pejuang hak asasi terus memberikan peringatan ketika Suruhanjaya Siasatan PBB memberi amaran tahun lalu bahawa penyalahgunaan telah menjadi lebih teruk sejak Ndayishimiye mengambil alih kuasa. Tetapi golongan muda di sebalik inisiatif pelancongan tetap menaruh harapan.

“Kini kami mempunyai kestabilan dari segi keselamatan dan kami mempunyai presiden yang menggalakkan golongan belia supaya membangunkan negara kami,” kata Niyonzima, sambil menambah VisitBurundi sedang berbincang dengan pihak berkuasa untuk menjalin perkongsian.

Kerajaan Burundi tidak memberikan sebarang respons terhadap wawancara AFP. Dengan jumlah pelawat yang sangat kurang setakat ini, kemudahan pelancong tidak mencukupi, kecuali di Bujumbura, di mana hotel dan restoran tepi pantai berselerak di sana sini di sepanjang pantai Tasik Tanganyika. Mengembangkannya telah menjadi salah satu keutamaan VisitBurundi. Di pinggir Taman Negara Kibira, sebuah hutan tebal yang melindungi 200 hingga 300 ekor cimpanzi, sebuah pondok kecil sedang dalam pembinaan yang pertama untuk menempatkan bakal pelancong dengan pemandangan ladang teh yang menakjubkan di sekitarnya.

“Orang ramai sangat sukakan hutan ini… jadi lebih baik wujudkan pondok sebegini bagi membolehkan orang ramai tidur di sini,” kata pemandu pelancong Deus-Dedit Niyiburana.

Sejak Disember lalu, pelawat antarabangsa boleh mendapatkan visa mereka semasa ketibaan di lapangan terbang, satu peningkatan besar berbanding proses yang sukar sebelum ini dan juga satu langkah penting dalam perjalanan yang panjang untuk golongan muda di sebalik VisitBurundi. – AFP