Inisiatif belia bantu pesakit Sindrom Down

GAZA – Dengan meja yang penuh dengan kain, gunting dan peralatan menjahit, Eman Al-Tanami melihatkan kepada kawannya satu anak patung yang dibuatnya sendiri.

“Namanya Sarah,” kata remaja perempuan Palestin yang mempunyai penyakit Sindrom Down itu, satu gangguan genetik biasanya dikaitkan dengan kelewatan pertumbuhan fizikal dan kecacatan intelek ringan.

Al-Tani pada ketika ini sedang mengikuti program inisiatif untuk remaja, yang ditaja oleh Persatuan Hak untuk Kehidupan, sebuah badan bukan kerajaan tempatan.

Di bawah inisiatif ini, golongan muda dengan penyakit Sindrom Down mendapat peluang untuk belajar bagaimana membuat anak patung, manakala dalam masa yang sama, membantu mereka untuk menjualnya di beberapa buah pusat membeli-belah di kawasan pantai Palestin di semenanjung Gaza.

“Apabila saya membuat anak patung beruang, pertama sekali saya akan memotong kain tersebut, kemudian saya akan menjahit kain menggunakan benang dan jarum, selepas itu saya memasukkan kapas ke dalam badan anak patung tersebut dan akhirnya saya akan meletakkan ciri-ciri di mukanya seperti mata, mulut, hidung dan telinga,” kata al-Tanani.

Remaja Sindrom Down Palestin mempamerkan hasil anak patung yang mereka buat. – Xinhua
Seorang remaja Palestin yang mempunyai penyakit Sindrom Down membuat anak patung di bandar Gaza.-Xinhua

Dia sudah membuat lima anak patung sendirinya. “Saya merasa amat gembira sebab kesemua anak patung tersebut sudah terjual di pasaran,” tambahnya.

Inisiatif ini bertujuan untuk menolong orang-orang mempunyai penyakit Sindrom Down ini bergaul bersama masyarakat, dengan mendedahkan kepada mereka beberapa latihan vokasional, kata Jabir Thabit, penyelaras inisiatif tersebut.

“Pada masa ini kami telah melatih 10 orang yang mempunyai penyakit Sindrom Down yang berumur antara 14 hingga 30 tahun untuk membuat patung,” katanya.

“Semua kanak-kanak suka akan patung, jadi kami memilih untuk memberikan tumpuan kepada industri anak patung. Kami mahu menggalakkan masyarakat yang mempunyai penyakit Sindrom Down ini untuk membuat apa yang mereka suka sementara pada masa yang sama mendapat manfaat daripadanya secara kewangan,” kata Thabit.

“Kami merancang untuk memasukkan orang kurang upaya ke dalam projek kami pada masa akan datang untuk membantu memperlihatkan kreativiti dan potensi me-reka,” katanya.

Fida al-Lidawi, penyelaras inisiatif dan jurulatih pembuatan boneka, berkata adalah penting untuk mengubah pandangan stereotaip terhadap masyarakat kepada orang yang kurang upaya seperti Sindrom Down.

“Projek kami berfokuskan untuk menolong orang untuk berdikari, daripada mereka mengharapkan pertolongan daripada keluarga mereka,” katanya.

Di semenanjung Gaza yang mempunyai populasi kira-kira dua juta orang, kira-kira 1,800 daripadanya menghidap penyakit Sindrom Down, kebanyakan daripada mereka telah mengikuti program pemulihan yang ditaja oleh tersebut. – Xinhua