Inisiatif kerajaan dijangka jana semula ekonomi

PUTRAJAYA, 24 NOV – Menyifatkan 2020 tahun yang mencabar, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali berkata pengumuman pelbagai inisiatif oleh kerajaan dan pelaksanaan yang proaktif akan menjana enjin dan menggerak roda ekonomi negara untuk memecut dengan lebih laju dan pesat.

Inisiatif tersebut adalah seperti Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin), Prihatin Tambahan, Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) dan Pakej Rangsangan Ekonomi Kita Prihatin (Kita Prihatin) yang berjumlah RM305 bilion serta Belanjawan 2021, katanya.

Menurutnya, antara tanda pemulihan adalah apabila kadar pengangguran menunjukkan penurunan daripada 5.1 peratus pada suku kedua kepada 4.7 peratus di suku ketiga, selain Indeks Harga Pengguna yang mula menyaksikan tanda-tanda penambahbaikan.

Mohd Zuki berkata 2020 merupakan tahun yang cukup mencabar apabila negara diuji dengan penularan pandemik COVID-19, selain berdepan dengan krisis politik serta cabaran untuk memulihkan semula ekonomi yang terjejas akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang terpaksa dilakukan demi mencegah penularan COVID-19. – Bernama