Inisiatif menjaga dan memulihara khazanah rumah kuno

GAZA – Dalam mengimbau kenangan atau sejarah lama, barang peninggalan waktu dahulu merupakan cara yang paling jitu untuk mengetahui kisah pada suatu ketika dahulu.

Pada ketika ini, pemeliharaan dan pemuliharaan merupakan cara yang sesuai untuk penjagaan dan pemulihan terhadap khazanah yang ditinggalkan. Jika hanya dibiarkan tanpa ada usaha yang dilakukan, ia akan hilang dan musnah begitu sahaja.

Struktur bangunan merupakan salah satu peninggalan khazanah yang memudahkan kita mengetahui dan memahami kehidupan masyarakat pada ketika dahulu. Di samping inisiatif untuk menjaga dan memulihara struktur bangunan tersebut, bangunan-bangunan ini boleh menjadi tarikan pelancongan bagi sesebuah negara. Namun, pemeliharaan dan pemulihan khazanah-khazanah lama ini memerlukan modal kewangan yang besar.

Sebagaimana di Semenanjung Gaza, Palestin, ahli arkeologi menganggarkan bahawa kira-kira 100 buah rumah arkeologi di kawasan pantai memerlukan pemuliharaan, tugas yang mereka gambarkan sebagai rumit kerana kurangnya sokongan kerajaan yang diperlukan.

Percubaan untuk memelihara rumah kuno hampir dilakukan oleh inisiatif individu di tengah keadaan ekonomi dan kemanusiaan yang teruk yang disebabkan oleh sekatan Israel selama 13 tahun di wilayah itu. Salah satu inisiatif ini dilancarkan beberapa bulan yang lalu untuk memulihkan rumah berusia 120 tahun oleh Jihad al-Ghoul, seorang pemuda Palestin berusia 20an.

Gambar bertarikh 19 Julai 2020 menunjukkan seorang warga Palestin melakukan kerja pemulihan terhadap rumah arkeologi di bandar Gaza. – Xinhua
Suasana di dalam rumah arkeologi. – Xinhua

Percubaan untuk memelihara rumah kuno hampir dilakukan oleh inisiatif individu di tengah keadaan ekonomi dan kemanusiaan yang teruk disebabkan oleh sekatan Israel selama 13 tahun di wilayah itu. – Xinhua

Bersandar pada tongkatnya, al-Ghoul melukis mural seniman dan penyanyi Arab kuno, dan mengukir patung dari warisan Palestin di dinding lain. Lelaki berusia 28 tahun itu, yang tinggal di kem pelarian al-Bureij di Semenanjung Gaza tengah, cedera dalam serangan Israel di kawasan pantai pada tahun 2008, yang menyebabkan kaki kirinya dipotong.

“Inisiatif saya didasarkan pada kepercayaan yang mendalam terhadap keindahan Gaza dan status arkeologi dan sejarahnya,” kata al-Ghoul kepada media, dengan menyatakan bahawa pengembangan bandar menimbulkan bahaya yang akan segera terjadi pada rumah-rumah kuno di Gaza.

Rumah yang dipelihara al-Ghoul dimiliki oleh rakannya, yang memutuskan untuk mengubahnya menjadi daya tarikan pelancong bagi penduduk yang ingin mengunjungi rumah lama, selain kemungkinan mengubahnya menjadi laman produksi media di mana pembuat filem dan drama dapat adegan filem yang menggambarkan kehidupan kuno.

“Penduduk Gaza tinggal di bawah sekatan dan tidak dapat melakukan perjalanan dan mengunjungi kawasan arkeologi yang mereka tonton di TV. Oleh itu, kami berusaha untuk menghidupkan semula rumah-rumah kuno untuk membolehkan mereka mengunjunginya dan mengetahui lebih lanjut mengenai kehidupan lama di sini,” al-Ghoul berkata sambil melukis potret penyanyi Arab terkenal di salah satu dinding rumah.

“Kehidupan di sini tidak begitu buruk jika kita melihat keindahan kota kita, warisan dan sejarahnya, kita hanya perlu menunjukkan wajahnya yang sebenarnya,” kata al-Ghoul sambil memberikan sentuhan terakhir pada mural terkenal Lubnan penyanyi Fayrouz.

Inisiatif al-Ghoul dan rakannya bukan satu-satunya di Gaza. Sebilangan peniaga Palestin melancarkan usaha individu untuk memulihkan dan menghidupkan semula rumah-rumah lama sejak zaman Mamluk, Uthmaniyyah dan Britain. Jawdat al-Khoudary, seorang ahli perniagaan terkenal di Gaza, membeli banyak rumah lama untuk memulihkannya dan mengubahnya menjadi muzium dan tarikan pelancong bagi penduduk Gaza.

“Kami berusaha menyelamatkan warisan Gaza, yang selalu menjadi jalan bagi pedagang dunia, serta para raja dan caesar sepanjang sejarah,” kata al-Khoudary kepada media, sambil menambah “adalah penting untuk tidak merobohkan rumah kuno kerana pengembangan kota. “

Menurut al-Khoudary, pemulihan rumah lama bukanlah pekerjaan yang mudah, kerana “kadang-kadang memerlukan waktu berbulan-bulan atau bertahun-tahun, terutama jika bahagian asas rumah-rumah tersebut musnah atau hilang.”

Dia menambah bahawa memelihara warisan Palestin bukan hanya misi kerajaan, dengan menyatakan bahawa setiap individu diminta untuk melindungi warisan dan identiti sejarahnya.

Penduduk di Semenanjung Gaza telah menyaksikan peningkatan yang ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mendorong orang untuk membangun di tanah pertanian atau rumah lama yang dipindahkan dan membina yang lebih besar dan tinggi.

Menurut perkiraan pakar arkeologi dan pemulihan, terdapat kira-kira 100 buah rumah kuno di Semenanjung Gaza yang berasal dari era Inggeris, Uthmaniyyah dan Mamluk, dan juga zaman Byzantine.

Suleiman Hashem, seorang ahli arkeologi dari Semenanjung Gaza, mengatakan bahawa pemulihan rumah-rumah kuno memerlukan sejumlah besar wang, menekankan bahawa badan-badan tertentu dan khusus mesti mengadaptasi kerja-kerja pemuliharaan.

“Kekurangan dana kerajaan dan asing menghalang pemulihan rumah-rumah lama di Gaza, yang memperlambat pengubahsuaian rumah-rumah lama,” katanya kepada media.

Sementara itu, Jamal Abu Raida, pengarah Jabatan Umum Barang Antik di Kementerian Pelancongan dan Barang Antik yang dikendalikan Hamas, mengatakan bahawa kementerian itu berusaha melindungi kediaman lama daripada perobohan. Namun, dia mengeluh tentang terhadnya sokongan kewangan yang diperlukan untuk memelihara kediaman ini.

“Ada usaha individu dari pengusaha dan pemilik rumah-rumah ini untuk memulihkannya agar dapat menjadikannya tarikan pelancongan atau projek pelaburan, tetapi itu tidak cukup untuk menyelamatkan warisan Gaza dan inisiatif ini tetap sederhana,” kata Abu Raida kepada media.

Abu Raida menjelaskan bahawa sekatan Israel dan konfrontasi ketenteraan yang kerap antara Israel dan puak bersenjata Palestin di Gaza telah memberi kesan negatif terhadap usaha melindungi dan memulihkan monumen ini. – Xinhua