Inisiatif Venice dalam mencegah banjir besar

ROM – Penduduk kota bandar Venice menyeru kepada pihak kerajaan untuk perancangan perlindungan besar-besaran daripada banjir yang melanda bandar raya itu buat pertama kali sejak beberapa dekad yang lalu, untuk diselesaikan walaupun terdapat kebimbangan daripada kumpulan alam sekitar tentang perancangan itu boleh menyebabkan kerosakan ekologi khususnya di kawasan sekitarnya.

Banjir yang melanda bandar utara Itali itu telah mencapai setinggi 187 sentimeter, paras tertinggi sejak banjir bersejarah berlaku pada tahun 1966. Datuk Bandar, Luigi Brugnaro berkata bahawa ‘Venice seperti berlutut’ dalam temu bual, sambil menambah bahawa banjir tersebut telah menyebabkan kerosakan dan kadang kala memusnahkan kekayaan budaya dan sejarah yang tidak bernilai serta melumpuhkan lagi ekonomi bandar.

Banjir yang teruk melanda Venice baru-baru ini selalu sahaja terjadi malah lebih teruk berbanding sebelum ini. Ketika Brugnaro ditanya apa yang harus dilakukan bagi melindungi kota yang tersebut, ia menjawab, “Saya rasa sudah tiba masanya untuk Mose menjalankan tanggungjawabnya.”

MOSE – Nama bagi Modul Elektromekanikal Eksperimental – adalah sebuah sistem yang masih dalam proses, diintegrasikan oleh sistem dinding yang boleh dinaikkan ke kawasan permukaan dalam tiga persimpangan utama menuju ke lagun Venice. Ia adalah pusat kepada perancangan utama, apabila ia selesai, dinding tersebut akan dapat melindungi bandar berkenaan dari banjir setinggi 300 sentimeter, hampir dua kali ganda lebih tinggi daripada apa yang dilihat semasa banjir berlaku di bandar itu baru-baru ini.

Menurut Giuseppe Passoni, profesor perancangan alam sekitar dan tanah di Polytechnica Universiti Milan, rancangan bagi membawa kepada inisiatif MOSE itu mula dibuat selepas bencana banjir pada tahun 1966, yang menyaksikan paras air mencecah catatan 194 sentimeter.

Perancangan khusus itu buat pertama kali dipetakan pada tahun 1987 dan kerja pembinaan projek bermula pada tahun 2003. Rancangan itu pada asalnya dijadualkan siap pada tahun lepas akan tetapi disebabkan beberapa faktor kelewatan, ia dijangka akan beroperasi pada musim sejuk tahun 2022. Projek MOSE ini dianggarkan sekitar 7 bilion euro, kata Passoni kepada media.

“Tidak ada alternatif lain bagi melindungi Venice,” kata Passoni kepada Xinhua. “Terdapat idea lain akan tetapi ia lebih mahal dan berisiko serta kurang jelas bagaimana ia berfungsi. Tidak ada sesiapa pun yang beranggapan bahawa Venice perlu ditinggalkan dan ini satu-satunya rencana yang mampu menjaga bandar tersebut dengan selamat.” Namun rancangan tersebut berdepan dengan banyak kritikan, terutamanya bagi komuniti pencinta alam sekitar.

Ketika dinding itu dinaikkan bagi melindungi lagun Venice dari banjir, ia akan menghalang aliran perairan lagun ekologi untuk mendapatkan sumber oksigen. Sekiranya ia kerap berlaku, beberapa spesies ikan dan burung yang tinggal di kawasan lagun itu akan berisiko, menurut Luigi D’Alpaos, ahli hidrologi dari Universiti Padova.

Sesetengah kumpulan alam sekitar yang diketuai oleh Consorzio Venezia Nuova, terdiri daripada syarikat-syarikat pembinaan nasional dan tempatan, berkata bahawa dinding itu hanya boleh digunakan ketika situasi banjir sahaja yang mencapai 110 sentimeter, tahap yang akan membolehkan lagun kekal dengan bekalan oksigen di mana sekurang-kurangnya 12 peratus daripada kawasan bandar yang boleh ditenggelami air akan meningkat, terhindar dari banjir. – Xinhua

Banjir yang teruk melanda Venice baru-baru ini selalu sahaja terjadi malah lebih teruk berbanding sebelum ini. – Xinhua