Inovasi terbaharu papan pemotong kayu jati

Walaupun penggunaan perkakas dapur mewah yang kelihatan cantik tidak membantu mempertingkat masakan seseorang, melengkapkan dapur dengan perkakas berkenaan masih cenderung menceriakan cef serta menggalak mereka untuk meluangkan lebih banyak masa menyediakan makanan masakan di rumah.

Papan pemotong kayu jati dengan tekstur semula jadi unik yang dibuat daripada tangan di wilayah Ratanakiri oleh syarikat Kemboja VM Luxurious Cutting Board bukan sahaja berfungsi sebagai permukaan dapur yang tahan untuk memotong daging atau sayur-sayuran, alat berkenaan juga boleh digunakan dalam persembahan makanan sebagai pengganti masakan biasa.

Penggemar makanan dan tukang masak yang memilih persembahan sajian semula jadi telah menjadikan papan pemotong kayu jati satu produk moden. Papan itu paling sesuai untuk stik, salmon dan makanan laut dan ia senang dibawa untuk percutian perkhemahan atau perkelahan keluarga.

“Saya mempunyai banyak idea untuk mereka papan pemotong menjadi pelbagai bentuk berlainan kerana saya seorang ahli perniagaan. Saya memikirkan cara setiap hari untuk memperoleh lebih banyak keuntungan dan memenuhi permintaan pelanggan atau mengikuti trend terbaharu. Secara terus-terang, pemasaran dalam talian kami baru bermula bulan ini tetapi kami telah menerima banyak maklum balas daripada pelanggan,” beritahu Sirey Muny, pengasas VM Luxurious Cutting Board kepada The Post.

Papan pemotong kayu jati adalah unik dengan tekstur semula jadi, bentuk dan saiz. – ANN/Phnom Penh Post
Salmon di atas papan pemotong kayu jati. Papan tersebut boleh digunakan untuk memotong daging atau menghidangkan makanan. – ANN/Phnom Penh Post
Sirey Muny (kanan) dan rakan perniagaannya yang telah menanam pokok jati di tanah seluas seratus hektar di wilayah Ratanakiri.

Papan pemotong kayu jati mereka datang dalam pelbagai bentuk selain jenis segi empat tepat yang standard. Sirey mempunyai beberapa yang berbentuk seperti iPhone. Tekstur kayu juga penting kerana ia membawa makna berlainan kepada orang bergantung pada pilihan dan tafsiran.

“Apa yang unik adalah pokok jati itu sendiri disebabkan ia mempunyai corak semula jadi, mata dan teras kayu, yang kelihatan seolah-olah seseorang telah mengukirnya. Sesetengahnya menyerupai matahari terbit, rama-rama, burung helang malah imej manusia. Itulah sebabnya setiap reka bentuk semula jadi menjadi satu-satunya papan yang tersendiri dan unik di dunia. Tambahan pula, kayu jati tidak mempunyai resin toksik yang boleh memudaratkan kesihatan orang,” kata Sirey.

Ia merupakan papan pemotong yang mewah yang mempunyai corak semula jadi asli dan tidak ada bahan kimia digunakan untuk merawat kayu dalam proses penghasilannya. Papan juga amat tahan. Jenama VM datang dalam tiga jenis papan pemotong utama: 3sm dengan 20sm diameter, 4sm dengan 20sm dan 5sm dengan 30sm.

Terdapat juga papan besar yang ditawarkan atas permintaan berukuran 70sm hingga 90sm yang berharga kira-kira AS$7,000. Sirey menekankan bahawa harga bergantung pada saiz dan faktor lain.

“Kebanyakan bentuk datang bersama corak semula jadi mereka sendiri. Namun, ia tidak bermakna kami akan mendapat papan pemotong yang diingini saat ia dipotong dari pokok. Ia masih perlu melalui satu proses.

“Artisan perlu mengeringkan kayu dalam mesin pengering dan seterusnya membuang kulit pokok, mengilapnya serta mengeringkannya sekali lagi sebelum mengemaskannya dengan menyapu minyak zaitun untuk menjadikannya licin dan berkilat,” ujarnya.

Percubaan pertama beliau menjual papan pemotong dalam talian menerima sambutan amat positif. Beliau berkata buat masa sekarang beliau mahu menumpu pada kualiti, perkhidmatan hantaran, mengubah suai kedainya untuk memudahkan pelanggan yang ingin berjumpa mereka secara bersemuka dan beliau sedang dalam proses mendaftar dengan Kementerian Perdagangan sebagai pengeluar kraf tangan.

Sirey berkata beliau tidak mempunyai rancangan tetap sekarang tetapi sasaran wilayahnya untuk perkembangan adalah Battambang, Kampung Cham dan Phnom Penh sebelum menimbang mengeksport ke luar negara.

“Untuk sekarang, kami sebenarnya tidak mempunyai sumber yang mencukupi untuk memenuhi permintaan pelanggan. Kami hanya mampu mengeluarkan kira-kira 2,000 papan pemotong sebulan. Ia adalah perniagaan yang bermula dalam era COVID-19 maka kami mahu meneruskannya dengan hati-hati,” katanya.

Sirey menyimpan cita-cita untuk mempopularkan konsep mengganti pinggan mangkuk yang mudah pecah dengan papan pemotong kayu jati untuk mengurangkan perbelanjaan dan memberikan persembahan yang lebih semula jadi.

Rakan perniagaan Sirey telah memiliki seratus hektar pokok jati di Rattanakiri selama 22 tahun dan perniagaan papan pemotong adalah satu cara untuk mengambil kesempatan ke atas manfaat yang timbul.

“Di Kemboja, perniagaan kami adalah satu-satunya lokasi di mana kami menanam, menebang dan menghasilkan kayu terus dari ladang kami sendiri. Kayu jati boleh menjadi pelancongan pertanian dan industri pertanian. Kami boleh menghasilkan produk dengannya dan juga menarik pelancong. Ia menyumbang kepada pengurangan pembasmian hutan dan melindungi alam sekitar.

“Tambahan pula, ia adalah kayu mewah yang mengambil tahun-tahun yang kurang untuk sampai kepada umur yang boleh digunakan berbanding dengan pokok lain. Dan selepas ditebang, ia masih boleh membesar lagi,” kata Sirey.

Selain matlamat membekalkan papan pemotong, Sirey mahu menggalak orang supaya menggunakan kayu jati dan bukannya pokok besar lain untuk membuat perabot mereka disebabkan kayu jati boleh ditukar kepada sebarang produk lain seperti almari, meja atau kerusi.

“Terdapat banyak lagi kegunaan sekiranya awda bersikap kreatif dengannya dan ia mempunyai kualiti yang sama dengan kayu mewah lain, namun disebabkan kayu jati kami ditanam, ia membantu alam sekitar,” kata Sirey.

Sirey menjamin sesiapa yang mencuba produknya akan berasa gembira dengan rupa dan rasa mewah mereka serta tahan lama. – ANN/The Phnom Penh Post