Insiden pecah kereta membimbangkan

Oleh Rokiah Mahmud
Gambar serahan MD Izzat Ramli

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 OGOS – Beberapa insiden pecah kereta di Bukit Sipatir, kawasan mendaki popular di Kampung Subok, menimbulkan kebimbangan dalam kalangan pengunjung dan membuatkan mereka berwaspada.

Pencuri menyasarkan barangan berharga dan dompet dalam kereta-kereta yang diparkir malah memecah masuk tingkap kereta ketika pemiliknya mengadakan riadah di sana.

Seorang pendaki, Awang Mohd Izzat bin Ramli merupakan mangsa insiden pecah kereta tersebut pada Selasa, mendapati tingkap kereta bahagian belakang dipecah (gambar bawah) dan dompetnya dicuri.

“Saya sudah pun membuat laporan polis, namun di kawasan ini tiada CCTV, maka ia akan menyukarkan langkah mencari siapa yang melakukannya,” katanya.

Seorang lagi pendaki yang enggan dikenali mengatakan, “Agak mengecewakan apabila insiden seumpamanya berlaku, memandangkan kita bimbang mereka mungkin menyasarkan kereta kita seterusnya.

“Kami sering menasihatkan rakan-rakan agar menyembunyikan barangan peribadi dan berharga mereka, namun pencuri akan memecah masuk kereta kita juga kerana terdesak,” tambahnya.

Awang Ismail Hassan, seorang pendaki tegar di Bukit Sipatir dalam pada itu berharap pihak berkuasa tempatan menjalankan rondaan dan pemantauan di kawasan itu, bagi mencegah kejadian curi.

Pencuri menyasarkan barangan berharga dalam kereta di kawasan mendaki itu.