Saturday, May 25, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Instagram mula kabur gambar bogel dalam mesej

  LONDON, 12 APRIL – Instagram berkata ia menggunakan alat baharu untuk melindungi golongan muda dan memerangi pemerasan seksual, termasuk ciri yang secara automatik akan mengaburkan kebogelan dalam mesej langsung.

  Platform media sosial itu berkata dalam catatan blog kelmarin bahawa ia sedang menguji ciri-ciri sebagai sebahagian daripada kempennya untuk memerangi penipuan seksual dan bentuk lain iaitu penyalahgunaan imej dan untuk menjadikannya lebih sukar bagi penjenayah untuk menghubungi remaja.

  Pemerasan seksual melibatkan memujuk seseorang untuk menghantar foto eksplisit dalam talian dan kemudian mengugut untuk mendedahkan imej itu kepada umum melainkan mangsa membayar wang atau terlibat dalam bantuan seksual. Kes berprofil tinggi baru-baru ini termasuk dua saudara lelaki Nigeria yang mengaku bersalah melakukan pemerasan seksual remaja lelaki dan lelaki muda di Michigan, termasuk seorang yang membunuh dirinya sendiri, dan timbalan sheriff Virginia yang memeras ugut dan menculik seorang gadis berusia 15 tahun secara seksual.

  Instagram dan syarikat media sosial lain telah menghadapi kritikan yang semakin meningkat kerana tidak melakukan yang mencukupi untuk melindungi golongan muda. Ketua Pegawai Eksekutif pemilik Instagram Meta Platforms, Mark Zuckerberg, memohon maaf kepada ibu bapa mangsa penderaan sedemikian semasa perbicaraan Senat awal tahun ini.

  Meta juga memiliki Facebook dan WhatsApp tetapi ciri kabur kebogelan tidak akan ditambahkan pada mesej yang dihantar pada platform tersebut.

  Instagram berkata penipu sering menggunakan mesej langsung untuk meminta gambar intim untuk mengatasinya, ia tidak lama lagi akan mula menguji ciri perlindungan kebogelan untuk mesej langsung yang mengaburkan sebarang gambar bogel dan menggalakkan orang ramai untuk berfikir dua kali sebelum menghantar gambar bogel. – AP

  Logo Instagram dilihat pada telefon bimbit di Boston, Amerika Syarikat pada 14 Oktober 2022. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Lelaki maut cuba bersenam dengan bergantung di tali dagu

  CHONGQING, 24 MEI - Seorang lelaki China baru-baru ini kehilangan nyawanya ketika melakukan jenis senaman kontroversial yang memerlukan pengamal hanya menggantung di dagu untuk...