Iran guna kekerasan, politik tolak AS dari Iraq

BEIRUT, 23 JAN – Iran telah lama menghendaki pengeluaran tentera Amerika Syarikat (AS) daripada negara jiran, Iraq, tetapi pembunuhan seorang jeneral Iran dan seorang komander militia Iraq di Baghdad oleh AS telah menambah kepada dorongan baharu usaha itu, menyemarakkan lagi perasaan anti-Amerika, serta membawa kepada harapan Tehran yang dapat digunakan untuk membantu mewujudkan matlamat tersebut.

Pembunuhan pada 3 Januari telah menyebabkan parlimen Iraq menggesa untuk penyingkiran tentera AS, tetapi terdapat banyak persoalan sama ada Iran akan dapat memanfaatkan sentimen itu.

Ujian awal bakal berlaku menerusi demonstrasi ‘jutaan-manusia’ menentang kehadiran Amerika, yang digesa oleh Ulama Syiah berpengaruh, Moqtada al-Sadr dan dijadualkan diadakan pada Jumaat ini.

Tidak jelas sama ada penunjuk perasaan akan cuba mencipta semula sama seperti serangan malam tahun baharu di perkarangan kedutaan AS di Baghdad yang dilakukan oleh militia yang disokong Iran selepas serangan udara AS membunuh 25 anggota militia di sepanjang sempadan dengan Syria.

Tetapi, Iran hanya boleh cuba menggunakan perarakan telegraf untuk memberi tekanan terhadap tentera AS di Iraq.

Tetapi pakar mengatakan Iran boleh dikira cuba untuk merampas, apa yang dilihat sebagai satu peluang untuk menolak agendanya di Iraq, walaupun pemberontakan berterusan yang menyasarkan kerajaan rasuah serta orang-orang Iran yang berpengaruh di negara ini. – AP

Gambar fail pada 31 Disember 2019 memperlihatkan penunjuk perasaan ketika melakukan kerosakan harta benda di dalam perkarangan kedutaan AS di Baghdad, Iraq. – AP