Iran pamer kemampuan lancar peluru berpandu

TEHRAN, IRAN, 29 JULAI – Pengawal revolusi separa tentera Iran telah melancarkan peluru berpandu balistik bawah tanah sebagai sebahagian daripada latihan yang melibatkan kapal pengangkutan di Selat Hormuz, lapor televisyen kerajaan hari ini.

Ia merupakan latihan terbaharu tentera di mana dua pangkalan Amerika sementara sebelum itu telah mengambil langkah berjaga-jaga semasa latihan itu.

Rakaman dron yang diambil oleh pengawal menunjukkan dua peluru berpandu meletup dari kawasan tertutup di tengah Iran.

Pelancaran peluru berpandu itu dijalankan hari ini, kata Jeneral Amir Ali Hajizadeh, ketua bahagian pengawal aeroangkasa. Ini merupakan pelancaran kali pertama diadakan, walaupun pasukan separa tentera diketahui memiliki pangkalan bawah tanah yang luas dan menyembunyikan persenjataan peluru berpandu balistiknya, katanya kepada televisyen kerajaan. Menurut laporan TV negeri, penyiar tidak langsung menyiarkan rakaman pelancaran atau serangan dron, juga tidak mengenal pasti peluru berpandu yang digunakan dalam latihan itu. Namun, latihan itu jelas bermaksud menghantar mesej kepada Amerika Syarikat.

Sebuah agensi berita menerbitkan grafik semalam yang memotret gambar kapal induk Amerika, dengan keterangan yang memetik Pemimpin Tertinggi Ayatollah Ali Khamenei berjanji untuk membalas dendam terhadap AS atas serangan dron yang membunuh seorang jeneral terkemuka Iran pada Januari lalu. – AFP