Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  Iran tingkatkan simpanan uranium

  TEHRAN, 1 JUN – Iran telah meningkatkan simpanan uranium yang diperkaya dalam beberapa bulan kebelakangan ini, meneruskan peningkatan nuklearnya, menurut laporan sulit badan pemerhati nuklear PBB kelmarin yang dilihat oleh AFP berkata.

  Bagaimanapun, agensi itu mencatat kemajuan dalam kerjasamanya dengan Iran dalam laporan berasingan mengatakan ia telah memutuskan untuk menutup fail mengenai bahan nuklear di tapak yang tidak diisytiharkan, satu isu yang telah lama memburukkan hubungan antara kedua-dua pihak.

  Kedua-dua laporan sulit itu datang beberapa hari sebelum lembaga pengelola Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) dijadualkan bermesyuarat untuk menyemak kemajuan dalam menangani kebimbangan yang masih ada oleh badan pemerhati itu.

  Badan pemerhati nuklear itu berkata dalam laporan suku tahunannya bahawa anggaran simpanan uranium diperkaya Iran telah mencapai lebih daripada 23 kali ganda had yang ditetapkan dalam perjanjian 2015 antara Tehran dan kuasa dunia.

  Sehingga 13 Mei, jumlah simpanan uranium diperkaya Iran dianggarkan sebanyak 4,744.5 kilogram (10,459 paun).

  Had dalam perjanjian 2015 ialah 202.8 kilogram.

  Laporan itu juga mengatakan bahawa Iran meneruskan pengayaan uraniumnya ke tahap lebih tinggi daripada had 3.67 peratus dalam perjanjian itu.

  Usaha untuk menghidupkan semula perjanjian nuklear Iran yang telah rosak akibat pengunduran unilateral Amerika Syarikat pada 2018 telah terhenti sejak musim panas lalu.

  Stok uranium yang diperkaya sehingga 20 peratus kini dipercayai mencapai 470.9 kilogram, naik 36.2kg sejak laporan terakhir pada Februari, manakala jumlah yang diperkaya sehingga 60 peratus ialah 114.1 kilogram, peningkatan sebanyak 26.6kg. – AFP

  Peluru berpandu Khorramshahr-4 dilancarkan di lokasi yang tidak didedahkan di Iran. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...