Iran, Ukraine adakan rundingan baharu

TEHRAN, 20 OKT – Iran semalam menjadi tuan rumah kepada pegawai dari Ukraine dalam rundingan pusingan kedua mengenai pampasan untuk pesawat penumpang yang menuju ke Kiev, yang salah ditembak jatuh pada Januari, lapor media negara.

Penerbangan 752 Ukraine International Airlines terhempas sejurus berlepas dari lapangan terbang utama ibu negara Iran pada 8 Januari lalu.

Republik Islam itu mengakui beberapa hari kemudian bahawa pasukannya secara tidak sengaja menembak jatuh pesawat itu, membunuh semua 176 orang di dalamnya, selepas menembak dua peluru berpandu di tengah-tengah ketegangan hubungan Amerika Syarikat (AS)-Iran.

Agensi berita negara IRNA mengatakan bahawa rundingan itu diadakan di kementerian luar negeri di Tehran dan ia akan berlanjutan hingga esok. Rundingan pusingan pertama diadakan di Kiev pada Julai lalu, dengan pihak berkuasa Ukraine mengatakan bahawa mereka ‘berharap tetapi masih berwaspada’ mengenai proses itu.

Timbalan menteri luar Ukraine, Yevgeniy Yenin, yang mengetuai delegasi itu, bertemu dengan menteri luar Iran, Mohammad Javad Zarif, hari ini, selepas bertemu dengan timbalannya, Mohsen Baharvand, pada awal hari.

Zarif menyifatkan pusingan pertama rundingan yang diadakan di Kiev ‘positif dan konstruktif’ dan berharap rundingan mereka di Tehran mencapai hasil yang diinginkan, menurut kenyataan kementeriannya. Yenin menyambut baik keputusan Iran untuk mengambil tanggungjawab penuh kerana menjatuhkan pesawat Ukraine dan kesediaannya untuk memastikan pampasan yang sama untuk semua saudara-mara mangsa, tanpa mengira kewarganegaraan,” kata pernyataan berasingan kementerian luar Ukraine. – AFP