Iran umum penemuan medan minyak baharu

TEHRAN, 10 NOV – Iran telah menemui medan minyak baharu yang besar, kata Presiden Hassan Rouhani hari ini, satu penemuan yang akan meningkatkan rizab ekonomi negara itu dan merupakan satu ‘berita baik’ bagi menangani sekatan yang dikenakan oleh Amerika Syarikat (AS).

Dalam satu ucapan yang disiarkan di TV negara itu, Rouhani berkata ekonomi negara kini berkembang stabil walaupun negara itu sedang berdepan dengan sekatan Amerika terhadap pemimpin kanan, sektor perbankan dan kewangannya.

Penemuan medan yang luas di wilayah barat daya Khuzestan itu dianggarkan boleh menghasilkan 53 bilion tong minyak, katanya.

Medan itu memiliki keluasan 80 meter yang terbentang hampir 200 kilometer dari sempadan Khuzestan dengan Iraq ke bandar Omidiyeh.

“Ini adalah hadiah kecil oleh kerajaan kepada rakyat Iran,” katanya dalam ucapan di pusat bandar Yazd.

Presiden Hassan Rouhani ketika bercakap semasa perhimpunan awam di bandar Yazd, Tehran, kelmarin. – AP

“Kami mengumumkan kepada Amerika hari ini bahawa kami adalah sebuah negara yang kaya dan meskipun kami terpaksa berdepan dengan permusuhan dan kekangan yang berat daripada pelbagai pihak, para pekerja industri minyak dan jurutera Iran telah berjaya menemui medan minyak yang hebat ini.”

Penemuan itu akan menambah sekitar 34 peratus kepada rizab semasa OPEC, yang dianggarkan oleh BP gergasi tenaga pada 155.6 bilion tong.

Iran, ahli pengasas Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum, berada di kedudukan negara yang menghasilkan rizab minyak keempat terbesar di dunia.

Rizab baharu itu jika beroperasi, akan menjulang negara itu berada ke kedudukan ketiga, di belakang negara pengeluaran minyak terbesar dunia, Arab Saudi.

Tetapi masih dapat dilihat berapa banyak negara boleh mendapat manfaat daripada bidang baharu ini.

Iran telah bergelut untuk menjual minyaknya sejak Presiden AS Donald Trump menarik diri dari perjanjian nuklear 2015 yang penting tahun lalu dan mengembalikan sekatan unilateral. – AFP