Friday, February 3, 2023
23.2 C
Brunei

-

Iraq sahkan 13 kes kolera

SULAIMANIYAH, IRAQ, 19 JUN – Wabak kolera di Iraq telah menjangkiti sekurang-kurangnya 13 orang dan lebih banyak kes yang disyaki telah dihantar untuk analisis, kebanyakannya dari wilayah utara Kurdistan, kata pegawai kesihatan kelmarin.

“Sebanyak 10 kes kolera telah direkodkan di wilayah Sulaimaniyah,” kata ketua kesihatan daerah di wilayah autonomi Kurdistan, Sabah Hawrami.

Sementara itu, 56 lagi kes yang disyaki dari wilayah yang sama sedang dianalisis oleh makmal pusat di ibu kota Baghdad iaitu satu-satunya makmal yang dapat memberikan perkhidmatan diagnosis.

Sementara itu, kementerian kesihatan berkata satu kes didaftarkan di wilayah Kirkuk, berhampiran Sulaimaniyah, manakala dua kes direkodkan di wilayah selatan Muthanna.

Walau bagaimanapun, tiada kes kematian yang dicatatkan setakat ini.

“Kira-kira 4,000 kes cirit-birit dan muntah telah direkodkan di hospital Sulaimaniyah” dalam tempoh enam hari lalu, kata Hawrami pada sidang media. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Polis tahan 23 suspek Letupan masjid Pakistan

PESHAWAR, PAKISTAN, 1 FEB - Polis di Pakistan telah menahan 23 orang berhubung letupan di sebuah masjid di dalam ibu pejabat polis yang mengorbankan...
- Advertisment -