Friday, December 2, 2022
30.8 C
Brunei

-

ISB lahir pelajar IB cemerlang

Oleh Syahmi Hassan

Kejayaan bagi setiap pelajar mungkin kelihatan berbeza, sama ada memperoleh keputusan terbaik Program Diploma Baccalaureate Antarabangsa (IB), atau untuk mencapai peningkatan akademik dan kemajuan peribadi yang ketara, inilah semangat di mana anugerah ini diberikan.

Demikian dijelaskan Peguam Negara selaku Pengerusi Lembaga Pengarah Sekolah Antarabangsa Brunei (ISB), Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmad bin Pehin Orang Kaya Laila Setia Bakti Diraja Dato Laila Utama Haji Awang Isa semasa berucap pada majlis malam anugerah meraikan pencapaian pelajar Diploma IB ISB Mei 2022, baru-baru ini.

“Kami berbesar hati untuk mempunyai individu yang cemerlang menjadi sebahagian daripada alumni ISB dan kami mendoakan kejayaan mereka dalam semua usaha masa depan mereka,” tambahnya.

Acara telah dimulakan dengan ucapan alu-aluan oleh Pengetua Eksekutif ISB, Dr Stephen Kendall-Jones yang menekankan mengenai pencapaian cemerlang pelajar IB yang telah mengatasi diri mereka sama ada dengan melakukan di atas jangkaan atau mencatat rekod sekolah dengan mata IB tinggi mereka.

Seramai 19 pelajar telah melayakkan diri bagi Anugerah Pencapaian Lembaga Pengarah ISB 2022. Untuk pencapaian eselon tertinggi keputusan IB, graduan Kelas 2022 menerima Anugerah Kecemerlangan dalam kategori Gangsa, Perak dan Emas (mata keseluruhan antara 37 dan 45), dan untuk pencapaian peningkatan prestasi yang ketara sepanjang pengajian IB mereka, graduan telah dianugerahkan Anugerah Pencapaian istimewa.

Antara penerima anugerah bergambar ramai bersama Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmad semasa malam anugerah berkenaan.
Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmad berkesempatan menyampaikan ucapan tahniah kepada graduan IB Kelas 2022. – Gambar oleh Izah Azahari
Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmad menyampaikan Anugerah Emas kepada Nur Natalia Affiqah.
Dr Stephen Kendall-Jones semasa menyampaikan ucapan alu-aluan. – Gambar oleh Izah Azahari
Nur Natalia Affiqah semasa ditemu bual selepas majlis berkenaan.

Tiga pelajar iaitu Nur Natalia Affiqah binti Zainal Abidin, Soo Jun Shan dan Goh Li Wei telah menerima Anugerah Emas kerana mencapai antara 43 dan 45 mata keseluruhan. Empat pelajar pula menerima Anugerah Perak kerana mencapai antara 40 dan 42 mata keseluruhan terdiri daripada Wong Jia Ho, Nur Amylia binti Hasnal, Max Ege Pritchard dan Dayangku Siti Nur Hafizah binti Pengiran Hassan.

Manakala sembilan orang pelajar iaitu Kwang Wei Hang, Adam Syafiee Haji Muhd ​​Nirwan, Jonathan Dwi Fung-Killen, Lim Bei En, Verena Ling Sing Ing, Siti Sarah binti ‘Abdul Azim @ Siti Sarah Baylosis, Nur Syasya Afiqah binti Haji Kula, Amanda Mila Chiang May Li dan Mia Mate Fyfe menerima Anugerah Gangsa kerana mencapai antara 37 dan 39 mata.

Precious Grace Solaybar Eclipse, Nurul Amirah Farwizah binti Haji Mohd Sufri, Siti Nor Hazirah binti Abdul Hamid, Noor Liyana binti Mohd Shah, Zachary Dino bin Haji Haliluddin, dan Finn Alexander Nagorcka turut dianugerahkan Anugerah Pencapaian kerana mencatat sekurang-kurangnya lima mata lebih tinggi daripada garis dasar IB yang ditetapkan secara individu.

Penceramah jemputan, Vanessa Murphy, yang merupakan alumni ISB Kelas 2008 yang lulus dengan mata IB sempurna 45, berkongsi pengalamannya dengan Program Diploma IB dan bagaimana ia telah membantu mempersiapkannya untuk kejayaan masa depannya.

“ISB menyimpan beberapa kenangan terindah saya dan beberapa pengalaman formatif saya, (ISB) memberikan saya rasa ingin tahu tentang isu global dan juga keyakinan diri untuk mengejar cita-cita itu,” kata Vanessa.

“Dalam peranan saya sekarang, kemahiran dan nilai yang ISB dan IB ajarkan kepada saya, benar-benar dipraktikkan setiap hari,” tambahnya.

“Selepas menamatkan IBDP di ISB, Vanessa belajar di Universiti Yale, menamatkan pengajian Summa Cum Laude, melanjutkan pelajaran ke Sarjana Undang-undang dalam Undang-undang Kemanusiaan Antarabangsa dan Hak Asasi Manusia di Geneva.

“Beliau bekerja untuk Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah di Geneva sebagai Penasihat Undang-undang. Begitulah kuasa pendidikan IB,” kongsi Dr Stephen Kendall-Jones.

Majlis malam itu diakhiri dengan ucapan penutup daripada Nur Natalia Affiqah (penerima biasiswa BOD ISB 2020-2022 dan pencatat markah sempurna IB ISB), Soo Jun Shan dan Dayangku Siti Nur Hafizah (penerima biasiswa Kementerian Pendidikan 2020-2022), yang mewakili graduan Tahun 13 Kelas 2022 mengucapkan terima kasih kepada ISB, Lembaga Pengarah ISB, Kementerian Pendidikan, guru-guru dan ibu bapa atas sokongan dan motivasi yang tidak berkesudahan sepanjang perjalanan dua tahun IB mereka.

Dalam temu bual dengan penerima Anugerah Emas, Nur Natalia Affiqah, mengongsikan bahawa beliau menerima tawaran untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Sarjana Muda (Kepujian) dalam Fisioterapi di Universiti Queensland di Australia, dan setelah dianugerahkan dengan Biasiswa Lembaga Pengarah ISB telah mengajarnya untuk sentiasa menghargai perjalanan pendidikannya.

Mencapai 45 mata yang sempurna, yang pertama untuk ISB setelah 14 tahun, Nur Natalia Affiqah menyatakan bahawa ia adalah perasaan yang mengagumkan untuk mencapainya, dan bagaimana ia telah menunjukkan kerja keras dan dedikasinya untuk dirinya sendiri.

“Saya tidak pernah meragui dan bangga dengan diri sendiri, dan saya tahu semua orang di sekeliling juga begitu,” tambahnya.

Pihak sekolah mengucapkan terima kasih kepada Lembaga Pengarah ISB, guru dan ibu bapa atas sokongan berterusan mereka sepanjang perjalanan pembelajaran pelajar dan mengucapkan selamat tinggal terakhir untuk pelajar Tahun 13 ketika mereka memulakan pendidikan tinggi di universiti terkenal di seluruh dunia.

Acara malam itu juga disiarkan secara langsung untuk para graduan dan keluarga mereka, yang telah meninggalkan Brunei Darussalam dan tidak dapat hadir, melalui saluran YouTube rasmi sekolah tersebut.

Anugerah Pencapaian Lembaga Pengarah mula diperkenalkan pada 2018, menjadikan 2022 tahun keempat di mana pencapaian terbaik IB ISB telah menerima anugerah, bersama dengan dermasiswa kewangan untuk menyumbang kepada kos pendidikan tinggi mereka.

Diploma IB ialah kursus standard emas yang mencabar akademik yang disiapkan untuk pelajar di seluruh dunia. Di peringkat global, 170,660 pelajar telah dinilai untuk Diploma IB pada Mei 2022, dengan skor mata purata 31.98.

Di ISB, skor purata mata ialah 34, jauh melebihi purata global, dengan seorang pelajar mencapai skor sempurna sebanyak 45 mata.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

India sandang jawatan Presiden G20, Majlis Keselamatan PBB

NEW DELHI, 1 DIS – India menyandang jawatan presiden G20 dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) mulai hari ini, lapor Sputnik. G20 ialah forum antara kerajaan...
- Advertisment -