ISB menang 10 pingat WSC

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 NOV – Pasukan Sekolah Antarabangsa Brunei (ISB) pulang dengan membawa 10 pingat dari Kejohanan Piala Pelajar Dunia (WSC) yang telah berlangsung di Universiti Yale, Amerika Syarikat.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan ISB, di sini, delegasi yang merangkumi Mayang Shaaban, Banny Ho, Harry Kwang, Max Pritchard, Danial Yusuf dan Aaron Ang serta dibimbing oleh Esther He, Linda Gray, Merrill Grant serta Matthew Johnson itu memenangi lima pingat emas dan lima pingat perak dalam kejohanan yang menarik lebih 1,000 pesaing dari 75 buah negara.

Pelajar-pelajar berkenaan bukan sahaja memenangi pingat malah membawa pulang beberapa pengalaman berharga apabila mereka berpeluang melihat cara hidup dan budaya di institusi-institusi berprestij seperti Universiti Harvard, Yale dan Institut Teknologi Massachusetts (MIT). Mereka juga berpeluang melawat Ibu Pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

Menurut kenyataan itu, sebelum kejohanan di Yale, pasukan berkenaan telah menyertai dan mencatatkan keputusan cemerlang dalam pusingan serantau dan global kejohanan berkenaan, tahun ini.

Kejohanan berkenaan adalah dekatlon akademik berprestij yang dijalankan antara sekolah-sekolah antarabangsa di 52 buah negara. Ia bertujuan untuk memperbaiki kemahiran yang diperlukan pelajar bagi memasuki universiti-universiti terkemuka dalam persekitaran pembelajaran yang mesra dan menyeronokkan.

Ahli pasukan ISB semasa melawat Universiti Yale. – Gambar oleh ISB