ISB rai kesejahteraan pelajar

Oleh Ak Zaki Kasharan
Gambar serahan ISB

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 OKT – Sekolah Antarabangsa Brunei (ISB) baru-baru ini mengakhiri sambutan Minggu Kesejahteraan yang berlangsung dari 4 Oktober 2021 hingga 8 Oktober 2021 dengan perhimpunan merentas kampus secara maya.

Minggu Kesejahteraan disambut di ISB untuk mengetengahkan kepentingan kesejahteraan mental dan fizikal.

Pendidikan mengenai kesihatan mental dan kesejahteraan membentuk bahagian kurikulum yang penting di ISB sepanjang tahun lebih-lebih lagi semasa Minggu Kesejahteraan apabila sekolah memapar dan meningkat kesedaran mengenai berbuat baik kepada diri sendiri dan orang lain melalui pelbagai aktiviti sekolah.

Di sekolah rendah, tema untuk Kesejahteraan adalah Self-care matters. Pelajar sekolah rendah mempunyai akses kepada pelbagai aktiviti yang dikendalikan untuk mendorong mereka bekerjasama dengan keluarga dan guru serta berkongsi pemikiran dan perasaan mereka.

Sementara itu, di sekolah menengah, aktiviti pelajar tertumpu pada tema Staying Connected dengan pelajar digalakkan ntuk mengambil bahagian dalam aktiviti harian yang menghubungkan mereka dengan rakan, keluarga, komuniti ISB dan kesejahteraan mereka sendiri.

Antara pelajar yang mengambil bahagian dalam aktiviti yoga semasa Minggu Kesejahteraan yang diadakan baru-baru ini.
Salah seorang pelajar melakukan aktiviti bersama ahli keluarga di rumah.

Kakitangan dan pelajar sekolah menengah juga mempunyai akses kepada podcast kesejahteraan ISB dan digalakkan untuk mendengar podcast semasa waktu rehat dan makan tengah hari.

Manakala ISB Seria juga mengadakan pelbagai aktiviti bertema sepanjang minggu tersebut seperti meditasi dan yoga, mendengar muzik kegemaran dan bermain permainan papan, melakukan zumba dan pilates, acara melukis, mewarna dan membuat roti gulung dan perkongsian daripada kanak-kanak mengapa mereka begitu hebat dan unik selain aktiviti mencari objek berlainan di rumah mereka.

Pasukan kaunseling di ISB telah mengumpul dan mengeluarkan buku risalah maklumat bagi komuniti ISB mengenai kesejahteraan, yang merangkumi maklumat mengenai enam domain kesejahteraan – kesejahteraan sosial, emosi, alam sekitar, fizikal, kesejahteraan dan intelektual.

Buku risalah tersebut bertujuan untuk memberikan panduan yang menyokong ke arah kesejahteraan positif dan melengkapi aktiviti yang telah dirancang oleh sekolah untuk pelajar sepanjang minggu.

Acara tersebut juga menyaksikan pelancaran sesi yoga komuniti ISB – kursus lapan minggu yang dirancang untuk mendorong seluruh komuniti mengambil bahagian.