ISOPOD digunakan dalam ambulans

PETALING JAYA, 15 SEPT – Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) menjadi hospital pertama menggunakan Portable Negative Pressure Isolation Carrier (ISOPOD) buatan Malaysia, yakni inovasi khusus bagi mengangkut pesakit COVID-19 yang mudah berjangkit, terutama di dalam ambulans.

MyISOPOD, nama khas yang diberikan kepada inovasi itu sempena Hari Malaysia, digunakan bagi melindungi petugas perubatan daripada ancaman penyakit berjangkit kerana ia memberikan tahap keselamatan tinggi bagi petugas yang terlibat dalam pemindahan pesakit yang dijangkiti dengan penyakit serius, termasuk COVID-19.

ISOPOD itu dibangunkan hasil kolaborasi antara PPUM dan syarikat tempatan Puncak Bumi Utama Sdn Bhd, yang merupakan syarikat pengeluar alat perubatan khusus dalam mereka bentuk ISOPOD, katil untuk rawatan perubatan, peralatan serta pelbagai keperluan hospital.

Pengerusi Puncak Bumi Utama, Datuk Zakaria Husain berkata PPUM ketika ini menggunakan tiga unit ISOPOD syarikat itu yang direka supaya menjadi lebih ringan, mudah dipasang dan mudah disanitasi menerusi penggunaan bahan kimia mahupun cahaya UVC, di samping senang diangkat bagi kemudahan dibawa ke mana-mana dan bagi tujuan penyimpanan.

“Kita antara syarikat pertama yang mengeluarkan ISOPOD di Malaysia, dengan kewujudan penyakit luar biasa saya rasa ISOPOD ini amat berfaedah untuk digunakan, ISOPOD ini disiapkan oleh kakitangan tempatan dan penuh dedikasi, jadi saya yakin (dengan alat ini),” katanya selepas majlis penyampaian ISOPOD itu di PPUM di sini hari ini.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Puncak Bumi Utama, Ahmad Kamal Chik berkata semasa negara sedang beralih ke fasa endemik, penggunaan ISOPOD bagi tujuan pengangkutan kes-kes disyaki COVID-19 di kawasan awam seperti pusat beli-belah, kilang-kilang dan stesen-stesen MRT, menjadikan produk itu lebih relevan.

“Sekarang ini bila ada orang jatuh atau berada dalam keadaan berbahaya, maka tidak ada orang yang berani nak pegang atau melakukan sesuatu (untuk membantu), jadi bila ada ISOPOD ia dapat menyelesaikan masalah itu.

“Dengan ini yang akan tercemar adalah sorang sahaja, yang mengangkat pesakit, itupun kalau dia ada latar belakang perubatan, dia akan pakai PPE (peralatan perlindungan diri), dan kalau pesakit itu boleh berjalan sendiri, dia boleh disuruh masuk sendiri (ke dalam ISOPOD), dan cuma zip sahaja ISOPOD itu,” katanya. – Bernama

Datuk Zakaria Husain (dua, kanan) bersama Timbalan Pengarah Klinikal (Surgikal) Pro Dr Mohd Zulkiflee Abu Bakar (kanan) melihat ISOPOD buatan Malaysia pertama dari Puncak Bumi Utama. – Bernama