Tuesday, March 5, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  Israel bunuh 20 orang menunggu bantuan di Gaza – Hamas

  SEMENANJUNG GAZA, 26 JAN – Pihak berkuasa di Semenanjung Gaza yang dikendalikan Hamas berkata kelmarin bahawa tentera Israel telah membunuh 20 orang menunggu bantuan kemanusiaan untuk diedarkan, ketika Israel melakukan serangan yang hebat di wilayah itu.

  Israel telah melancarkan serangan yang berterusan di Gaza sebagai tindak balas terhadap serangan yang belum pernah terjadi sebelumnya oleh kumpulan pejuang Palestin Hamas pada 7 Oktober.

  Kementerian kesihatan yang dikendalikan oleh Hamas di Gaza berkata, serangan itu berlaku di pinggir Bandar Gaza, di utara wilayah itu, dengan 150 orang turut cedera.

  Hamas berkata insiden itu merupakan “jenayah perang yang mengerikan”.

  Kumpulan pejuang Palestin Jihad Islam berkata mereka dibunuh oleh “peluru meriam dan peluru berpandu”, dakwaan AFP tidak dapat mengesahkan secara bebas.

  Tentera Israel tidak segera menjawab permintaan AFP untuk mendapatkan komen.

  Saksi berkata mereka telah menjadi sasaran tentera Israel.

  “Orang ramai akan mendapatkan makanan dan tepung kerana mereka tidak mempunyai apa-apa untuk dimakan,” Abu Ata Basal, bapa saudara salah seorang yang cedera, memberitahu AFP.

  “Tiba-tiba, kereta kebal muncul dan mula melepaskan peluru ke arah orang ramai, yang dipotong menjadi kepingan.”

  “Kami hendak mendapatkan tepung, dan mereka menembak kami empat kali, dan beberapa orang mati syahid dan cedera,” kata Mohammed al-Rifi, yang cedera di tangan dan kakinya.

  Mangsa dibawa ke hospital Al-Shifa di Bandar Gaza, di mana mayat dilihat terbaring di atas lantai, kata seorang wartawan AFP. – AFP

  Sebuah kereta kebal tentera Israel kelihatan di selatan Israel di sepanjang sempadan dengan Semenanjung Gaza. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...